Blog 21 October 2022

Cancer mamar, 4.000 de femei

O fostă colegă de muncă a aflat recent că suferă de cancer mamar. Maria a ajuns la medic, la control, abia când durerile la sânul stâng nu i-au mai dat pace. Nu a avut bani să meargă la investigații, preventiv. Mi-a spus că tot ce-și dorește acum este să se facă bine. Și să-și vadă cei 2 copii la casele lor.

Povestea Mariei poate fi a oricărei femei din România. Pentru că, în fiecare oră, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar [1]. De multe ori, când este prea târziu. Statisticile arată că 80% dintre cancerele de sân sunt diagnosticate deja în fază avansată.

Probabil te întrebi de ce, în România, femeile ajung atât de târziu la medic. Și eu m-am întrebat același lucru.

Am început să mă documentez și m-am cutremurat de ce am aflat. Într-un singur an, aproape 4.000 de femei au murit din cauza cancerului la sân. Nu au avut nicio șansă. În România nu există un program național de prevenire și diagnosticare timpurie.

Am mai aflat că Ministerul Sănătății stă cu proiectul unui astfel de program în sertar, de mai bine de 3 ani. Pe hârtie, programul ar trebui să fie implementat în 2023. În realitate, însă, nici acest termen nu e sigur.

Am urmărit în timp real dezbaterile recente din Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților. S-a încercat amânarea programului cu încă un an. Adică pentru 2024. Am simțit că nu mai am aer, de nervi. Când viețile acestor femei depind de fiecare zi, trebuie să fii un cinic să tot tragi de timp.

După ce m-am liniștit, m-am gândit ce putem face noi, Comunitatea Declic. Cum putem fi vocea femeilor care își duc în tăcere sămânța cancerului, de care poate nici nu știu.

Îmi este clar că autoritățile le ignoră. Se fac că nu le văd, nici măcar când stau cu orele la cozi ca să aibă acces la tratamentul ce le mai poate prelungi viața.

Așa că am pornit această campanie de strângere de semnături. Facem zid de sprijin pentru femeile din România. Cancerul nu face discriminări, poate fi afectat oricine, chiar și cineva apropiat ție: fiica, prietena, mama, bunica sau sora.

Hai să le arătăm că nu sunt singure. Ne au pe noi, cei din Comunitatea Declic, să vorbim tare și clar pentru ele. Și să călcăm în picioare disprețul cu care le tratează autoritățile.

Femeile din România merită să aibă acces la investigații privind diagnosticarea timpurie a cancerului mamar, așa cum se întâmplă în alte țări. De accea, îi cerem ministrului Sănătății să aibă în vedere implementarea, cu prioritate, a unui program național pentru depistarea timpurie a cancerului.

Semnătură cu semnătură facem ca această petiție să fie puternică. Cel puțin 20.000 de semnături vor fi un semnal clar către autorități că nu le mai permitem să tărăgăneze implementarea unui astfel de program vital pentru femeile din viața noastră.

Așa că înțelegi cât de important este să semnezi și tu petiția, cât mai repede. Nu mai putem aștepta. În România, în fiecare oră o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, în timp ce, la fiecare 3 ore, o femeie pierde lupta cu această boală [2].

Chiar nu putem sta deoparte. Am cădea și noi în pasivitatea care caracterizează autoritățile.

Mai jos ai un buton, te rog să apeși pe el. Vei ajunge pe o pagină unde poți deveni imediat unul dintre semnatarii petiției. Apoi vei ști, în zilele și săptămânile care urmează, fiecare pas din campanie și vei avea ocazia să te implici și mai mult.

Pe măsură ce strângem mii de semnături, crește și presiunea pe autorități.

Pentru acces la investigații vitale,
Denisa și echipa Declic

Note:
[1], [2] arcadiamedical[.]ro: În România, în fiecare oră o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, în timp ce la fiecare 3 ore o femeie pierde lupta cu viața din cauza acestei afecțiuni