Email 17 September 2020

Când o zbura porcul

Pe 14 septembrie, în prima zi de școală, am mers cu tineri din Consiliul Național al Elevilor la Ministerul Educației. Vorba „când o zbura porcul” a devenit simbol pentru promisiunea nerespectată a ministrului privind tabletele școlarilor. Din 250.000 de tablete promise înainte de vacanță, doar 83.000 au fost cumpărate, dar nici acelea nu au ajuns la elevi în prima zi de școală.

În rândurile de mai jos îți povestim ce s-a întâmplat în cele 6 ore, cât am stat la minister. Nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea membrilor Declic.

Ana, campaignerul care s-a ocupat alături de tinerii de la CNE de petiția „Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online!” nu a dormit foarte bine în noaptea dinainte de acțiune. După mulți ani, a fost prima dată când a avut emoții la începerea școlii. În minte i se derulau toate lucrurile care ar fi putut merge rău. De dimineață, nu a mai avut răbdare și a plecat de acasă mai devreme, după ce a mai parcurs o dată informațiile pe care urma să le prezinte jurnaliștilor.

Pentru unii dintre tinerii din Consiliul Național al Elevilor (CNE), ziua a început cu un drum de câteva ore bune cu trenul de la Brăila, Constanța sau Suceava. Rareș, Mihnea, Silviu, Rafael și Karina de la CNE au ajuns și ei mult mai devreme. Ana nu era singura nerăbdătoare să ceară explicații pentru lipsa tabletelor la început de an școlar.

Toate materialele pentru acțiune au fost pregătite de Olga, organizerul Declic, cu mai multe zile înainte. Rând pe rând, mașinile televiziunilor au început să vină la minister. Ne bucuram că protestul maraton cu porci zburători a atras atenția jurnaliștilor. Și eram foarte curioși să află dacă cineva din instituție ne va primi.

Din luna mai, de când Ana a început campania, Ministerul Educației ne-a ignorat constant. Nici măcar răspuns oficial la petiție nu au fost în stare să ne trimită. Consiliera din minister cu care a ținut Ana legătura pe subiect, foarte amabilă la început, nu i-a mai răspuns la telefon. Dar acum, cu toată presa la ușă, reprezentanții instituției au devenit plini de bune intenții.

La 10:00, elevii s-au instalat la poarta clădirii. Au primit în grijă baloane în formă de porc, umplute cu heliu. Porcii au zburat pentru a le atrage atenția guvernanților despre promisiunile făcute și nerespectate. Adică despre cele 83.000 de tablete achiziționate din 250.000 anunțate. Și care, pe lângă faptul că nu ajung pentru toți elevii, nu ajung nici la timp. În perioada restricțiilor, 900.000 nu au avut dispozitiv propriu de învățare.

La scurt timp după ce televiziunile au început să roiască în fața instituției, a coborât un reprezentant să ne spună că ministrul Educației, Monica Anisie, ne așteaptă la negocieri. Rareș, președintele CNE, împreună cu Ana au fost conduși în birou. După mai multe minute de așteptare, și-a făcut apariția și ministrul Anisie. Ce a urmat apoi a fost o lecție despre cum să fugi de responsabilitate.

Ana i-a spus ministrului despre promisiunea cu 250.000 de tablete neîndeplinită și a observat cum tonul vocii a crescut. Răspunsul a fost că nu intră în atribuțiile Ministerului să se ocupe de achiziții centralizate. Vina pentru pentru achiziția eșuată a celor 250.000 de tablete ar fi a Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Ministerul a aflat din presă despre achiziția ratată. De parcă tu, ministrul Educației, aștepți să afli din presă dacă școala poate începe sau nu. Iar despre statistica celor 900.000 de elevi fără laptop, ne-a zis că nu e cifra raportată de inspectorate.

report back mail ana 2020 porci zburatori 1

Am fi vrut să aflăm o dată exactă la care tinerii vor primi restul de tablete. Dar am primit informații despre cum s-a simplificat procedura de achiziție pentru primării. Cu dezamăgire, a trebuit să încheiem discuția în contradictoriu, nu înainte ca Ana să îi înmâneze ministrului petiția semnată de 25.000 de membri Declic.

Scuza ministrului ne amintește de minciunile pe care le-am auzit când eram în școala generală. Despre cum uitai caietul de teme acasă, dar nu și pe cel de lecții. Sau cum cățelul „mi-a mâncat tema”. În urma întrevederii am rămas cu senzația că întregul minister a chiulit de la lecția despre asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni.

Vestea bună însă este că protestul cu porcii zburători de la minister a fost intens mediatizat toată ziua. Toate televiziunile ne-au menționat la știri. Au fost jurnaliști care au rămas până la sfârșit, la ora 16:00, să transmită în direct de la fața locului. Măcar au aflat mulți despre modul rușinos în care ministrul a pasat responsabilitatea la altă instituție.

Însă, în continuare sunt elevi care nu au laptop sau tabletă cu internet pentru școală. Problema lor a rămas nerezolvată și nu putem să ne oprim doar pentru că Ministerul Educației a ridicat din umeri.

Din contră, presiunea pe cei cu putere de decizie trebuie să continue. Va fi nevoie de mult mai multe astfel de acțiuni la minister. Guvernanții trebuie să înțeleagă că e responsabilitatea lor să-și respecte promisiunile și să asigure mijloacele pentru acces la educație pentru toți școlarii.

Semnează și tu petiția „Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online!”