Blog 4 December 2020

🛸 Capsula timpului

Te invităm să călătorim în trecut, nu mult, doar până în România lui 2017. Este anul în care s-a descoperit, în laboratoarele Declic,… capsula timpului. Este vorba de o tehnologie care a permis miilor de membri Declic să își trimită mesaje în viitor pentru alegerile din 2020.

2017 este anul celebrului OUG 13, al atacului asupra justiției, anul în care sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămâni în șir pentru a apăra țara de un atac major asupra democrației.

A fost un an tare greu, 2017. Am acumulat revoltă, teamă, chiar furie. Și ne-am promis că fiecare va face un efort ca în România să fie mai bine. Și am făcut asta.

Comunitatea Declic a folosit efervescența acelor momente și am transformat-o în zeci de campanii care chiar transformă România în locul în care ne dorim să trăim.

Una dintre aceste campanii s-a numit „Capsula timpului”. Mii de oameni și-au trimis un mesaj menit să păstreze indignarea vie până la următoarele alegeri. Iar aceste alegeri sunt duminică.

Membrii Declic care au răspuns provocării și au folosit mașina timpului au primit chiar astăzi gândurile trimise de eul lor trecut. Iată un exemplu. Aparține lui Cristian, unul dintre miile de membri Declic care și-a trimis un astfel de mesaj. El a fost de acord să împărtășească cu noi ce și-a trimis acum aproape 4 ani.

Băi Cristian, Când îți scriu rândurile astea, anul 2017 abia a început. Sute de mii de români se află în stradă de două săptămâni. Dacă nu mai știi de ce, atunci fă bine și adu-ți aminte! Nu ca să te împing să mergi la vot îți scriu. Știu că o s-o faci oricum. Nici ca să te conving să fii observator la alegeri. Dacă n-o să aveți vot electronic până atunci, sigur o să te bagi iar. Atâta vreau să-ți zic: băi Cristian, ia-ți juma’ de oră și sună 10 prieteni să-i convingi să meargă la vot! Știu că-i jenant și c-o să-ntrebe mulți „ce vrea ăsta de la mine?”, dar amintește-le de 2017, de ce s-a întâmplat atunci: un grup infracțional organizat a ajuns la putere și a încercat să legalizeze corupția. Roagă-i să facă și ei efortul ăsta, să-și sune prietenii, familia. Hai să nu mai scădem sub 60% prezență la vot! Dacă ne e lene în ziua alegerilor, vom îngheța mai apoi cu săptămânile în stradă ca să ne compensăm comoditatea, lehamitea, „apoliticul”. E frumos în stradă, dar „n-am făcut atâta carte ca să fim paznici de noapte”, cum scria pe o pancartă. Oricum, până la următoarele alegeri, s-ar putea să fim conduși de inteligențe artificiale, dar valorile și viziunea despre lume tot va trebui să ni le definim.

Al tău, din tine, Cristian

Duminică votăm din nou. Te rugăm să îți aduci aminte de 2017, de cât de aproape am fost să ne pierdem țara.

Am scăpat ca prin urechile acului.