Blog 11 May 2022

Câștigul băieților deștepți din energie

Facturile la energie cresc de la o lună la alta. Experții spun că prețul este în continuă creștere, mai ales la energia poluatoare, produsă din cărbune și gaz. Însă politicienii noștri întorc spatele datelor științifice. Ei par să funcționeze la comanda băieților deștepți din energie, pe care îi tot îmbogățesc.

Chiar azi, în Parlament se votează legea care le va permite băieților deștepți exploatarea gazului din Marea Neagră. O veste bună, ai putea spune la prima vedere. Asta, dacă nu știi că această lege permite ca gazul să fie vândut oriunde în lume, la prețul pieței. Adică nu va aduce niciun fel de beneficiu cetățenilor care achită facturile. Și va fi un factor de risc constant pentru mediu.

În aceste condiții, ministrul Energiei nu mișcă un deget să deblocheze construcția de parcuri eoliene offshore, în Marea Neagră. România ar putea produce energie electrică din eolienele din Marea Neagră aproape cât toată energia generată în prezent, potrivit unui studiu al Energy Policy Group.

Dar, cum ministrul Virgil Popescu ignoră aceste informații, trebuie să-l convingem scriindu-i mii de mailuri. Dacă fiecare dintre noi îi trimite un mesaj în care îi cerem să realizeze o lege pentru a permite instalarea de eoliene în Marea Neagră, nu va putea să treacă cu vederea sau să spună că nu avea habar despre asta.

E esențial să îi cerem să diversifice sursele de energie din România. Pe de o parte, ca să scăpăm de dependența de gazul rusesc. Pe de altă parte, ca să reducem costurile la facturi. Dacă putem să plătim mai puțin pentru energie mai curată, e greu de înțeles de ce nu ne-am mobiliza să obținem asta.

Hai să îi scriem chiar acum lui Virgill Popescu. Să vadă mesajele noastre atunci când merge în Parlament să susțină legea offshore pentru exploatarea gazelor. Și să aibă un nod în gât, la gândul că va fi întrebat de ce nu deblochează și investițiile eoline offshore.

Cu fiecare mesaj primit, presiunea va crește pe ministrul Energiei.

  • Îți las aici câteva idei și argumente, pe care tu să le scrii în pagină, înainte să trimiți mailul. Le poți copia și modifica direct în pagină sau poți scrie de la zero propriul tău mesaj.
  • România are un potențial uriaș de energie eoliană offshore. Am putea produce atât de multă energie cât producem acum în toate centralele electrice din țară;
  • Energia eoliană offshore e mai stabilă;
  • Energia eoliană este mai ieftină și mai curată decât combustibilii fosili. Ne va ajuta să ne îndeplinim țintele climatice asumate în fața UE și să plătim facturi mai mici la energie;
  • Dacă vom investi în eoliene la Marea Neagră, vom fi independenți energetic;
  • România are cel mai mare potențial eolian din sud-estul Europei, dar nu îl folosim pentru că nu există o lege care să permită investițiile.

Alege din argumentele de mai sus sau formulează tu altele. Apoi apasă pe buton și scrie argumentele în pagina care ți se va deschide. Nu uita să pui un titlu mailului și să te semnezi. Altfel, el nu va putea să fie trimis.

Pentru energie curată și ieftină,
Cătălina și echipa Declic