Stire 10 July 2020

Declic și Consiliul Național al Elevilor: Am dus un catalog cu absenti la Ministerul Educației și Guvern

Declic și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au mers, joi, 9 iulie, la Ministerul Educației și la Guvern cu un catalog plin de absențe. Acestea aparțin celor care nu au avut laptop și tabletă pentru școala online.

Astfel, Comunitatea Declic și CNE au atras atenția asupra problemei celor 900.000 de elevi care nu au laptopuri. În doar două luni reîncepe școala, iar Ministerul Educației nu a început procedura de achiziție pentru aceste echipamente.

„Dorim să îi amintim doamnei ministrul al Educației, Monica Anisie, că dacă nu începe achiziția de laptopuri pentru școală online, le încalcă elevilor dreptul la educație. Absențele din catalogul pe care l-am dus astăzi guvernanților sunt realitatea celor 900.000 de elevi fără laptop.”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic. 

Acțiunea s-a desfășurat în semn de nemulțumire față de modul ineficient al autorităților în a-și îndeplini obligațiile legale, prin care să le asigure tuturor elevilor accesul la învățătură. Elevii au adus un catalog supradimensionat, cu absenții și corigenții din acest an: copiii fără laptop și tabletă. 

„În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat. Îi cerem Guvernului Orban să respecte legea și să asigure laptopuri și tablete pentru toți elevii și profesorii din România. Accesul la educație nu se negociază”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. 

Peste 24 200 de membri ai comunității Declic, alături de Consiliul Național al Elevilor, cer Ministerului Educației să grăbească procedura de achiziție pentru echipamentele necesare școlii online. De asemenea, le solicită guvernanților să distribuie echipamentele tuturor celor 900.000 de elevi care au nevoie.