Blog 15 July 2020

Catalog cu absenti

Primul eveniment Declic adaptat la pandemia COVID-19 ne-a dat mai multe emoții decât de obicei. Pe 9 iulie, într-o joi , am fost la ministerul Educației să ducem un catalog cu absenți. La ora 9:00 eram deja pe strada îngustă din fața instituției, cu tineri din Consiliul Național al Elevilor (CNE) și două membre Declic, voluntare de mult timp.

Din cauza restricțiilor impuse de starea de alertă, evenimentul a trebuit să fie unul foarte restrâns, cu distanțare fizică și măști. Chiar și așa, ne-am făcut griji pentru că strada este îngustă, cu mașini parcate pe ambele părți. A fost o provocare să găsim un loc exact în fața instituției, în care să încapă 6 persoane. În plus, trebuia să păstrăm distanța și aveam un catalog de 2 metri. Dar în acea dimineață am fost norocoși . Imediat după ce am ajuns, a plecat o mașină și a eliberat un loc de parcare din față.

Chiar dacă ne-am obișnuit cu purtatul măștii, acum a fost diferit. Am avut o stare ciudată, pentru că trebuia să ghicim expresile celorlalți, cu jumătate de față acoperită.

După ce ne-am pozat în fața ministerului cu un catalog imens cu absenți fără laptop, am plecat spre Guvern. În fotografia de mai jos sunt elevii de la CNE, în prima lor săptămână de după BAC. I-am admirat pentru că, în loc să fugă în vacanța binemeritată, au venit la Guvern să-și ceară drepturile.

Declic Guvern
Declic și CNE au dus catalogul cu absențe la Guvern

Pentru Guvern, mesajul a fost același. Mai sunt doar două luni până începe școala și elevii nu au laptopuri și tablete pentru platformele online de învățare.

La scurt timp după ce au început să apară știrile despre acțiunea Declic și CNE, ministrul Educației, Monica Anisie, a reacționat. Aceasta a spus că a început procedura de licitație publică pentru cele 250.000 de laptopuri necesare școlii online.

În fotografia de mai jos poți vedea câteva dintre știrile apărute după acțiunea Declic și CNE.

Încă de la începutul campaniei am atras atenția că nevoia elevilor pentru laptopuri și tablete este mult mai mare decât ce promit autoritățile. 900.000 dintre aceștia nu au avut un dispozitiv propriu de învățare în perioada izolării la domiciliu. Așadar, chiar dacă procedura de achiziție a început, 250.000 de tablete sunt prea puține.

Cu această atenționare simbolică, am mai făcut un pas în campanie. E nevoie să insistăm. În septembrie, înainte de începerea școlii, plănuim o nouă acțiune la Ministerul Educației. Toți cei 900.000 de elevi trebuie să aibă acces la învățătură. E dreptul lor garantat prin Constituție.


Pentru mai multe informații despre campaniaȚară, țară, vrem laptopuri pentru școala online! și semnează petiția aici.