Blog 1 June 2020

Cazul suprem al cauzei râurilor de munte din România

În contextul proiectului de lege anti-râuri, care ar declara toate hidrocentralele de interes public major, vă prezentăm cazul ”suprem”, cazul unic care reliefează persistența corupției în domeniul distrugerii râurilor de munte. Această corupție este alimentată de extrem de dubioasa subvenționare din banii noștri, prin certificate verzi, a distrugerii râurilor carpatine.

Este vorba despre cazul Taia, un caz pentru care a fost declanșată procedura de infringement împotriva României (nr. 20154036). Este vorba despre singura hidrocentrală construită ilegal care a fost oprită în România după ce a început să funcționeze. Este vorba despre singurul râu de munte din România salvat din țeavă!

Hidrocentrala a fost oprită prin hotărâre judecătorească definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, hotărâre care a anulat atât decizia de încadrare care ținea loc de acord de mediu, cât și autorizația de mediu.

Hidrocentrala a mutilat unul dintre cele mai pitorești locuri din România, valea râului Taia amonte de rezervația naturală Cheile Taia, inclusiv o porțiune din rezervație. A fost defrișat arinișul (habitat prioritar) în situl Natura 2000 ”Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, a fost acoperită cu moloz lunca, utilajele au intrat în lăculețul în care erau zeci de tritoni la reproducere (inclusiv exemplare de triton transilvănean, subspecie endemică protejată), a fost ruptă conectivitatea cu afluenții. Malurile și albia minoră au fost mutilate, iar apoi Taia și afluentul său Aușelul (un superb râu de munte cu cataracte) au fost deviate în țeavă.

Ulterior, când Asociația Bankwatch România a câștigat în cele din urmă procesul, în 2018, râul a fost eliberat din țeavă. A fost un moment istoric pentru cauza naturii carpatine, dar și pentru statul de drept.

Legal vorbind, în continuare, trebuia ca autoritățile de mediu hunedorene să aplice OUG 68/2007, să constate daunele de mediu și să dispună refacerea microreliefului și a habitatelor ripariene distruse. Dar ele au ales calea opusă, și anume să încalce decizia judecătorească.

Instanța a concluzionat că ”față de localizarea proiectului și față de dispozițiile legale incidente cauzei sus prezentate nici nu era posibilă efectuarea de investiții sub forma construirii de microhidrocentrale”.

Deci nu au ce căuta acolo microhidrocentrale, nu există nicio portiță în hotărârea judecătorească care să permită reluarea secării râului Taia.

Mai mult, instanța a anulat și documentul care ținea loc de acord de mediu (decizia de încadrare ilegală) și autorizația de mediu. Conform legii, nu poți să soliciți autorizație de mediu fără să ai acord de mediu.

Cu toate acestea, Hidro Clear SRL a solicitat o nouă autorizație de mediu. Iar APM Hunedoara, deși legislația specifică prevede clar că nu se primesc solicitări care nu conțin acordul de mediu, a primit solicitarea și a declanșat procedura pentru emiterea autorizației, neținând cont de decizia judecătorească și de lege.

Pe această procedură ilegală APM Hunedoara a mimat legea, organizând o dezbatere publică. Declic a mediatizat atunci acest abuz:

În cele din urmă presiunea publică nu a fost în zadar și Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina a emis avizul negativ nr. 106/AAF/10.06.2019. APM Hunedoara a fost nevoită astfel să emită decizie de respingere a solicitării de emitere a autorizației de mediu (nr. 1.058/2019).

A fost o victorie importantă a societății civile de mediu, dar o victorie amară. Pentru că nu este normal ca o instituție a statului român (APM Hunedoara) să nesocotească o hotărâre definitivă a instanței și să trebuiească apoi ca presiunea publică să oprească în ultima clipă o procedură declanșată ilegal.

Am putea crede acum că râul Taia este în afara oricărui pericol. Există decizia definitivă a instanței, procedura ilegală deschisă de APM Hunedoara s-a încheiat prin decizia de respingere. Și avizul negativ al Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este un document definitiv. O administrație de parc nu poate da un aviz negativ și apoi să-l mai anuleze, la ani de zile după. Nici nu poate emite două avize, unul negativ și unul pozitiv, pentru același proiect.

Cu toate acestea, aflăm din presă că firma Hidro Clear SRL pregătește noi hârtii, ca să sece din nou Taia.

Da, statul român nu și-a făcut datoria de a recupera banii câștigați ilegal de la noi de către această firmă, prin intermediul certificatelor verzi primite în perioada când hidrocentrala a funcționat ilegal. Dar aceasta nu înseamnă că firma are prea mulți bani și-i aruncă pe hârtii fără rost, pe care le numește eufemistic ”studii”. Este absolut evident că au găsit o nouă breșă în instituțiile statului român și că se pregătesc să sece râul Taia din nou!

Altfel nu ar mai arunca bani pe noi ”studii”. Este de notorietatea publică faptul că în România există o industrie a studiilor false de mediu, hârtia suportă orice, așa că în ceea ce privește ”evaluatorii” Hidro Clear nu are de ce să-și facă probleme. Dar studiile pe care ei le plătesc nu le folosesc la nimic atâta vreme cât decizia instanței și legea sunt respectate.

APM Hunedoara și Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ar trebui să fie ferme în respectarea hotărârii judecătorești definitive și în respectare legii, să respingă din start orice fel de solicitare ilicită din partea firmei în cauză. Însă noile demersuri mediatizate ale Hidro Clear SRL sugerează că trebuie să ne așteptăm la noi abuzuri.