Blog 11 December 2019

Cerem CCR să spună dacă pensiile speciale pentru primari sunt constituționale

Peste 8 000 de membri ai Comunitatii Declic le-au scris judecătorilor Curții Constituționale. Ei le cer să spună dacă pensiile speciale pentru primari sunt constituționale. Aceste pensii sunt prevazute în noul Cod Administrativ.

Aleșii locali ar urma să primească pensii speciale de la 1 ianuarie 2020, iar consilierii locali vor putea lua decizia înstrăinării clădirilor de patrimoniu cu doar jumătate din voturi.

Mare ne-a fost surprinderea când Renate Weber a fost de acord cu solicitarea noastră și a sesizat CCR. Ne-am bucurat și am tot așteptat de la Curte un răspuns. Știam că în alt dosar, aceiași judecători stabiliseră că pensiile speciale pentru primari nu sunt constituționale.

Însă am constatat că dosarul s-a blocat la CCR de mai bine de 3 luni. Judecătorii constituționali se ascund în spatele înregistrării unei hârtii, în loc să dea o decizie. Dacă nu dau un răspuns asupra constituționalității acestor pensii speciale pentru primari, atunci de la 1 ianuarie mii de aleși locali vor încasa pensii uriașe, pentru care nu au contribuit.

Am compus un e-mail, pe care peste 8000 de membri Declic l-au trimis către CCR. Dacă CCR nu dă rapid o soluție privind Codul Administrativ, aleșii locali vor încasa din 1 ianuarie pensii uriașe. Astfel, vor îngroșa rândurile funcționarilor cu pensii speciale, pensii pentru care nu au contribuit și care vor fi plătite din banii noștri, ai tuturor. 

Cătălina Hopârteanu