Blog 22 July 2021

Ce a semnat Tánczos Barna

Tánczos Barna a abandonat din lista sa de priorități protejarea pădurilor din România. În loc să susțină necondiționat strategia europeană pe păduri, ministrul Mediului a semnat o scrisoare controversată care pune în pericol strategia comunitară. În loc să susțină plantarea a 3 miliarde de copaci până în 2030, reprezentantul României s-a coalizat cu Austria, țara cu firme abonate la afacerile cu lemn din țara noastră. Semnezi și tu, chiar acum, petiția prin care îi cerem ministrului să susțină necondiționat protejarea pădurilor Europei?


Zilele trecute, aflăm cu uimire că România s-a alăturat grupului de contestatari ai noii strategii europene pe păduri. Articolul pe care l-am citit spunea de o scrisoare co-semnată de Tánczos Barna, în calitatea sa de reprezentant al României. Aceste cuvinte din titlul articolului ni s-au întipărit în minte: „România se opune…”.

Pe măsură ce am citit știrea, am aflat că scrisoarea contestă printr-un ton grav și amenințător planul Comisiei Europene de a proteja cele mai vechi păduri ale continentului. Austria a fost inițiatoarea, dar alături de România au mai semnat și alte 11 țări din estul și centrul Europei. Motivul: industria lemnului și proprietarii de păduri pierd bani dacă nu mai tăiem copaci la foc continuu.

Un sentiment de neliniște ne-a cuprins, mai ales că articolul doar cita din scrisoare, fără să o publice. Scrisoarea nu era nici pe siteul Ministerului, cum ar fi fost normal. Dar, în doar câteva ore după ce am apelat la rețeaua celor ce iubesc pădurile României, am primit textul integral.

Cele mai mari temeri ale mele s-au adeverit. Planul extrem de amplu și de urgent pentru păduri, susținut de Comisie, era pus pe făraș în scrisoare. Gravitatea gestului constă în faptul că semnatarii ei, inclusiv Tánczos Barna, au un rol cheie în procesul decizional. Cel mai probabil, Comisia va fi nevoită să mai slăbească din ambiții ca să dea ascultare statelor membre, actori cu drept de veto în politica europeană.

Seara s-a mai întâmplat ceva care ne-a speriat și mai tare. L-am ascultat pe Tánczos Barna făcând un joc politic de-a dreptul dubios. A recunoscut că a semnat scrisoarea pentru că, înainte de a proteja pădurile, vrea să obțină niște compensații bănești.

În momentul în care s-a adus vorba despre bani, inevitabil ne-am gândit la toți cei care au beneficii în euro din vânzarea pădurilor. Da, firmele austriece precum HS Timber (fosta Schweighofer) sau Egger sunt cap de listă. Ei ar avea cel mai mult de pierdut dacă Europa (și România, în special) ar începe să-și protejeze pădurile pe bune.

Jocurile politice pe care le face Tánczos Barna sunt vizibile cu ochiul liber. Nu s-a consultat cu nimeni, nici cu societatea civilă, nici cu partenerii de guvernare. Ministrul Mediului a reușit să angajeze România împotriva intereselor cetățenilor săi.

Să nu mai vorbim de faptul că, anul trecut, țara noastră avea nu mai puțin de 20 de proceduri de infringement deschise pe Mediu. Ministrul Mediului s-a trezit taman acum să disprețuiască recomandările europene. Riscăm penalități, riscăm să rămânem fără păduri, din cauză că Tánczos Barna susține interesele industriei forestiere austriece.

Apasă butonul de mai jos, ca să semnezi petiția în care-i cerem lui Tánczos Barna să transmită oficial UE că România susține necondiționat strategia europeană pe păduri. Când suntem mulți, suntem convingători.


Pădurile României au nevoie de protecție suplimentară. România trebuie să susțină efortul european de împădurire, mai ales că UE urmează să aloce miliarde de euro pentru asta. Cere-i și tu lui Tánczos Barna să susțină necondiționat strategia europeană și, implicit, pe cetățenii români și nu pe oamenii de afaceri austrieci.