Email 18 September 2020

Ce am discutat cu șeful DNA

Cătălina, campaignerul Declic pentru petiția „DNA, repornește lupta împotriva corupților!” a fost în audiență la DNA. Află chiar de la ea ce s-a întâmplat:

Îți scriu să îți povestesc despre discuția cu șeful Direcției Naționale Anticorupție. Am stat peste 2 ore de vorbă cu Crin Bologa, care mi-a mărturisit că temerile noastre privind lupta anticorupție sunt fondate. În acest moment, DNA este blocat de lipsa legislației. Legile justiției au rămas în forma în care le-a mătrășit Tudorel Toader. Iar ministrul Justiției nu le-a modificat nici până în prezent, deși e de aproape un an la guvernare.

DNA nu mai poate să lucreze la capacitatea maximă, pentru că e blocat de legi. Dar nimeni nu face nimic pentru a schimba lucrurile. Șeful DNA mi-a părut resemnat. „Lucrăm cum putem”, mi-a spus. Prea puțin pentru ce înseamnă adevarata luptă anticorupție.

Am intrat în clădirea Direcției Naționale Anticorupție pe ușa pe care, acum 2-3 ani intrau miniștri și parlamentari corupți. Am urcat apoi în biroul procurorului-șef Crin Bologa, același din care au condus DNA Laura Codruța Kovesi sau Daniel Morar. Noul șef al DNA ne-a mulțumim că susținem, de ani buni, justiția independentă și onestă. Apoi mi-a relatat cum funcționează DNA în această perioadă, că de abia s-au făcut noi echipe, că sunt procurori puțini și dosare multe.

Ce nu a putut să recunoască Crin Bologa este că acum PNL se bucură de liniștea de a guverna fără grija anticorupției. Practic, PNL este partidul care culege roadele a ceea ce a semănat PSD în toți anii în care noi protestam în Piața Victoriei. Doar că, în situația dată riscăm să ne întoarcem la marile tunuri date de politicieni bugetului cetățenilor.

Este evident că politicienii de la putere nu mai dau doi bani pe lupta anticorupție. Nici pe șeful procurorilor DNA nu l-am văzut ieșind public să spună că are nevoie urgentă de modificări legislative, cum făcea pe vremuri Laura Codruța Kovesi.

În aceste condiții, doar forța cetățenilor mai poate îmbunătăți lucrurile. În caz contrar, riscăm ca DNA să moară, iar marii corupți să câștige definitiv lupta cu justiția. Acum, însă, și noi suntem prea puțini. Am reușit să ne strângem 20.000 de semnatari. Comparativ cu perioada în care Liviu Dragnea și Tudorel Toader încercau să distrugă justiția, nu suntem nici măcar pe sfert. Le este foarte ușor să ne ignore dacă suntem puțini. Crezi că ordonanța 13 ar mai fi fost retrasă dacă în Piața Victoriei eram doar 20 de protestatari?

Sunt sigură că ne putem mobiliza, ca și atunci, chiar dacă nu mai avem dușmanii atât de vizibili. În fiecare colț de țară este, însă, un Liviu Dragnea care se bucură de ineficiența justiției.

Fiecare dintre noi are prieteni, rude sau colegi care mai au speranță și ar vrea să se implice. La ei trebuie să ajungem cu petiția și să le cerem să semneze. Așa, putem tripla semnătura noastră. Fă-ți puțin timp și distribuie petiția către 3 dintre apropiații tăi. Dacă noi ne mobilizăm împotriva politicienilor, atunci oameni precum Crin Bologa și procurorii DNA vor putea să-i pună pe jar.

Trimiți și tu petiția către 3 prieteni?

PS: E nevoie să fim rapizi cu această campanie. În perioada de campanie electorală politicienii sunt mai sensibili la mesajele noastre. Dacă vom fi suficient de mulți semnatari acum, presa va scrie despre asta. Iar guvernul și președintele vor trebui să acționeze și să susțină continuarea luptei anticorupție. Intră aici și distribuie petiția către prietenii tăi. Cere-le să semneze.