Blog 20 November 2019

Recuperati prejudiciul: ce am făcut în campania prezidențială

E prima oară când noi, cetățenii, ne-am unit și i-am pus pe candidații la prezidențiale să se poziționeze pe un subiect pe care tot noi l-am impus pe agendă: recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție. Le-am cerut răspicat: recuperati prejudiciul.

În nicio altă campanie electorală din ultimii 30 de ani nu s-a mai întâmplat asta, așa că vreau să te felicit pentru implicare și să îți spun ce am făcut timp de 3 săptămâni.

Patru din primii 6 candidați au răspuns public campaniei Declic #recuperatiprejudiciul: Dan Barna, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu și Mircea Diaconu. Viorica Dăncilă și Kelemen Hunor sunt singurii care au păstrat tăcerea.

Într-o campanie electorală în care pare că cetățenii sunt ignorați, candidații au înțeles că Declic e o forță ce nu poate fi trecută cu vederea. Prin efortul a zeci de mii de membri, i-am convins pe candidați să promită că își vor folosi rolul de mediator, pe care îl are președintele, pentru rezolvarea problemei.

Hai să vedem cum a început totul. Am dezbătut în echipă ce teme să propunem viitorului președinte. Eu am propus subiectul #recuperatiprejudiciul. Roxana, colega mea, schimbările climatice, iar Tudor, alegerile locale în două tururi. Am trimis apoi un sondaj de opinie celor 600.000 de membri ai Comunității Declic, ca să aibă ultimul cuvânt. Majoritatea a decis ca #recuperatiprejudiciul să fie campania Declic pentru aceste alegeri.

Pentru a atrage atenția publicului, am popularizat subiectul cu un banner care a rulat timp de 2 săptămâni pe unul din cele mai vizitate site-uri de știri. I-am sunat pe cei de la G4Media și le-am spus ce plănuiesc să fac. Au fost încântați de idee și au vrut să se implice, așa că ne-au redus costurile la jumătate: 2000 de lei pentru ca bannerul să ajungă la 100.000 de oameni. În plină campanie electorală, când toată presa adună bani din publicitate, ei au înțeles că un astfel de subiect trebuie să aibă prioritate.

Aveam în plan să publicăm o machetă și în ziarul Libertatea, cu candidații care nu ne răspundeau solicitării. Chiar am sunat pentru rezervare, însă nu a mai fost cazul. În primă fază recunosc că nu ne așteptam să ne răspundă așa prompt aproape toți candidații.

Am și fost insistenți. Am sunat și trimis mesaje către principalii 6 candidați și către șefii lor de campanie. Apoi, în fiecare zi am revenit cu câte un mesaj de genul: ”Bună ziua, zeci de mii de membri Declic așteaptă un răspuns referitor la campania #recuperatiprejudiciul. Mulțumesc, Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic”.

Au urmat miile de e-mailuri trimise de membrii Declic și comentariile pe paginile de Facebook ale candidaților, cu #recuperatiprejudiciul.

Ultimul candidat care ne-a răspuns a fost Klaus Iohannis. În vinerea de dinaintea votului pentru noul Guvern, după ce a văzut mesajul meu, Ludovic Orban m-a sunat și mi-a cerut să îi păsuim până după votul de învestire. Ludovic Orban a fost șeful de campanie al lui Klaus Iohannis. Am acceptat amânarea, dar răspunsul tot întârzia să apară. Așa că am revenit marți cu multe apeluri, până când biroul de presă al PNL ne-a răspuns oficial.

Au fost și momente amuzante. Cei din stafful de campanie al lui Mircea Diaconu ne-au spus că au răspuns cu un clip video trimis pe e-mail. Dar clipul nu era nici în inbox, nici în spam, așa că i-am rugat să verifice. În realitate, dăduseră reply la unul din miile de e-mailuri trimise de membrii Declic candidaților. Probabil nu și-au imaginat că membrii Declic, cei 600 000, chiar există. Că noi suntem reali și ne implicăm activ pentru a pune presiune.

Revin la tactici, cum le numim noi. 😀Pregătisem o machetă în care să arătăm public cine nu vrea recuperarea prejudiciilor. Însă, pentru că doar Viorica Dăncilă și Kelemen Hunor au ales să tacă, am preferat să folosim banii pentru ceva mai util: promovarea subiectului, ca să ajungă la și mai mulți oameni.

Așa că, din banii strânși de la 650 de membri Declic, am plătit reclama din G4Media. Banii ne-au ajuns și pentru o reclamă prin Google ads. E pentru prima dată când folosim acest mod de promovare. Când m-am uitat ieri pe statistici parcă nu îmi venea să cred. Am mai verificat o dată și am fost suprinsă: clipul nostru, creat de colega mea, Luminița, a fost văzut de aproape 1 milion de oameni.

Și uite așa suntem acum 30 000 de semnatari ai petiției, 8 300 de membri care au scris comentarii pe paginile candidaților, 600 care au trimis e-mailuri și 1 000 de donatori pe această campanie.

Au fost trei săptămâni în care am lucrat intens și am ajuns acasă mai mult la ore târzii. Dar a meritat. Am încheiat campania cu Gala Starea Prejudiciului, pe care am realizat-o alături de Dragoș Pătraru. Când am ajuns acasă după gală, fiul meu a alergat către mine, m-a luat în brațe și mi-a spus: ”mami, te-am văzut la televizor! A fost super!”.

Pentru gală am o listă lungă de oameni cărora să le mulțumesc. O să încep cu Dragoș Pătraru și Raluca Damian, producătorul emisiunii ”Starea Nației”. Din prima clipă în care i-am sunat și le-am spus despre campania Declic au acceptat fără șovăieli. Apoi, și-au dat seama că nu prea au timp fizic pentru gală. Dar nu au renunțat. Au găsit o soluție: au înregistrat într-o zi cât pentru două, ca să ne primească la ei în studio să facem gala ”Starea Prejudiciului” live, de la ora 20.00.

Din start mi-au spus că ”astfel de acțiuni nu se fac contracost”, așa că ne-au pus la dispoziție studioul, tehnica și, mai ales, pe Dragoș, care a prezentat gala. Totul gratis. Un efort pe care îl apreciez enorm. Vreau să îi menționez și pe ceilalți membri ai echipei ”Starea Nației”, pentru că toți oamenii de la tehnic, grafică, platou, montaj, prompter, ne-au ajutat și au stat până la ora 21 să transmită live gala Declic. Pro bono.

Un alt om care a muncit enorm pentru ca această gală să aibă loc este colega mea, Luminița. Pe lângă toate imaginile și graficele pe care le-a creat, Lumi s-a ocupat de transmiterea live a galei și a mers cu mine la Starea Nației de vreo 4 ori în 2 zile, ca să aranjăm lucrurile. E omul de bază al echipei Declic și nu știu ce ne-am face fără ea. Tare s-a mai necăjit că nu am putut transmite gala live și pe Facebook, deși vorbise inclusiv în SUA, cu furnizorul softului de teleconferință, ca să se asigure că totul funcționează bine.

M-am bucurat deosebit de mult să văd că gala a avut 10 000 de participanți și încă atâția ne-au urmărit a doua zi pe Facebook. După ce am prezentat nominalizările, votul membrilor Declic i-a adus lui Radu Mazăre titlul de ”câștigător al trofeului prejudiciului nerecuperat”.

Cu Olga la Penitenciarul Rahova

Pentru că Radu Mazăre este la Rahova, ne-am dat seama că nu are cum să primească efectiv trofeul. Totuși, am fost la penitenciar împreună cu colega mea, Olga, să ducem simbolic premiul și să facem o fotografie. Gardienii ne-au întrebat entuziasmați pentru cine e cupa și unul dintre ei chiar s-a oferit, în glumă, să îi ducă trofeul lui Radu Mazăre în celulă. Am preferat să îl păstrăm la biroul Declic, până iese din închisoare. Sincer, sper să se pună bine praful pe el până i-l dăm.

Atât de intensă a fost această campanie încât nu îmi vine să cred că s-a derulat doar timp de 3 săptămâni. Mă bucur nespus că avem răspunsul candidaților. Nu mă înțelege greșit, nu mă entuziasmez naiv, știu că va fi nevoie de multă presiune pe viitorul președinte și pe instituțiile statului până să vedem prejudiciile recuperate. Dar e un pas esențial și e valoros răspunsul primit de la Klaus Iohannis, candidatul cu cele mai multe voturi la prezidențiale.

Și mai contează ceva. O să sune ciudat, dar politicienilor și funcționarilor publici le e frică de noi. Se tem că, dacă nu fac lucrurile cum trebuie, îi vom sancționa. Iar asta înseamnă că noi, DECLICĂRII, cum ne-a spus Dragoș Pătraru, suntem o forță în adevăratul sens al cuvântului.

O să îți dau un exemplu. Am trimis cu trei zile înainte de gală o solicitare la agenția care se ocupă de administrarea bunurilor indisponibilizate. Le-am spus că e urgent și până în ziua galei avem nevoie de cifrele oficiale. La telefon nu au părut prea deschiși, chiar mi-au spus că nu sunt siguri că acestea sunt informații de interes public. Miercuri, la ora 18.30, când mă pregăteam de gală, am primit pe e-mail răspunsul. Nu mi-am imaginat că o instituție a statului poate fi atât de eficientă când își propune. Dar am înțeles că noi contăm. Ne-au invitat și la o discuție și urmează să stabilim detaliile.

Alături de Lumi și Dragoș, după gală

Mai sunt conștientă de un lucru. Nu am fi realizat toate astea fără donațiile membrilor. Nu am fi avut bani pentru reclamele online, nici pentru trofeu și nici pentru softul de videoconferință utilizat la Gala Starea Prejudiciului. Am făcut asta împreună cu mii de DECLICĂRI și doar împreună putem continua.

Las aici un rezumat a ceea ce am reușit împreună în campania: ”recuperati prejudiciul”

  • Am obținut răspunsuri oficiale de la 4 dintre principalii candidați din cursa pentru prezidențiale: Klaus Iohannis, Dan Barna, Theodor Paleologu și Mircea Diaconu.
  • Am organizat Gala Starea Prejudiciului, împreună cu Dragoș Pătraru. 10 000 de membri Declic au urmărit-o online și 10 000 ulterior pe Facebook
  • Am avut bannere în G4Media și reclame pe Google Ads, prin care am ajuns la peste 1 milion de oameni.
  • I-am dus trofeul prejudiciului nerecuperat lui Radu Mazăre la Rahova.

Mă bucur să fiu parte a comunității Declic. Este prima mea campanie mare, la care am lucrat intens zi de zi. Și realizez că asta nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut contribuții recurente, lunare. Ne bazăm în activitatea noastră în proporție de 70% pe donațiile oamenilor obișnuiți, ca tine.

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic


Semnează petiția „#RECUPERATIPREJUDICIUL” acum!