Blog 15 November 2023

Ce batjocură!

Guvernul Ciolacu își bate joc de cei 3,5 milioane de copii din România. Alocațiile lor, de 256 de lei pe lună, vor fi indexate cu doar 1 leu pe zi. În timp ce pensiile speciale se vor majora chiar și cu 3.000 de lei pe lună. Pentru că nu putem tolera batjocura, am lansat o petiție prin care cerem o creștere substanțială a alocațiilor, de anul viitor. Dacă suficient de mulți semnăm petiția până încep discuțiile despre buget, avem șansa ca alocațiile să fie mărite. E anul dinaintea alegerilor și vocea cetățenilor contează mai mult ca oricând. Semnează și tu petiția prin care cerem majorarea, de la 1 ianuarie 2024, a alocațiilor copiilor.

Mă gândesc că sunt multe familii care se bazează pe cei 256 de lei pe lună încasați de copii. Și încearcă să îi folosească pentru a le oferi celor mici activități extra școlare sau pentru a le cumpăra rechizite. Însă cu 8 lei pe zi e aproape imposibil.

Cu creșterea costurilor la alimente, haine și rechizite cu până la 40% în ultimii 2 ani, aceste sume nu pot acoperi necesitățile reale ale familiilor. Cu 256 de lei pe lună nu poți plăti nici măcar cursurile de fotbal. De costul rechizitelor nici nu mai încape vorbă. Doar un ghiozdan costă cam cât o alocație.

Iar începând de anul viitor, Guvernul anunță că „va crește” alocațiile cu cel mult 30 de lei, prin indexarea cu rata inflației. Adică acești copii vor primi 1 leu în plus pe zi, cât pentru jumătate de covrig.

E clar că nici ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, nici premierul Marcel Ciolacu nu dau 2 bani pe copii. Cei doi sunt prea ocupați să caute bani de la buget pentru indexarea pensiilor speciale. Pentru că, în timp ce un copil va primi doar 1 leu în plus pe zi, un magistrat pensionar va primi de 100 de ori mai mult, adică 100 de lei pe zi.

Noi suntem cei care îi putem trezi la realitate. Și să le amintim că anul viitor e an electoral, iar alegătorii vor ține cont de felul în care au fost împărțiți banii de la buget. Așa că trebuie să punem reflectoarele pe ei și să creștem presiunea asupra liderilor PSD și PNL.

Liderii PSD și PNL vor fi luați la rost doar dacă nepăsarea și această batjocura de care dau dovadă ajunge în atenția tuturor. Și asta se va întâmpla doar dacă tu te alături chiar acum semnatarilor.

E nevoie să strângem zeci de mii de semnături în doar câteva săptămâni. Doar așa ne putem face vocea auzită. Și să îi determinăm să explice de ce nu majorează cu adevărat alocațiile. Să auzim din gura lor de ce copiii nu sunt prioritari.

Guvernul ar avea bani de alocații, dar problema alocațiilor e departe de fotoliile calde ale politicienilor. Cu zeci de mii de semnatari, am avea o voce suficient de puternică să îi convingă pe politicieni de importanța subiectului.

Bugetul pentru anul viitor va fi discutat în curând și vreau să depun petiția cu cel puțin 20.000 de semnături, înainte de începerea dezbaterilor. Semnează și tu, fii tu vocea copiilor, nu-i lăsa să continue batjocura. Doar așa vom pune presiune pe Guvern, să înțeleagă că alocațiile trebuie majorate substanțial. Altfel, dacă nu ne implicăm suficient de mulți, înseamnă că tolerăm nepăsarea ministrei Muncii și a premierului. Semnează petiția.

Pentru un viitor mai bun,
Cătălina și echipa Declic

PS: În Germania, alocația pentru fiecare copil este 1.250 de lei pe lună. Și în Italia suma este 945 de lei. Semnează și tu pentru creșterea semnificativă a alocațiilor copiilor, care acum sunt de 256 de lei pe lună.