Actiune 23 March 2021

Ce faci în pauza de masă?

Avem multă revoltă în suflet. România este, de mulți ani, raiul pedofililor și al violatorilor, iar majoritatea polițiștilor nu au nici măcar o minimă pregătire ca să-i ancheteze pe agresorii sexuali. Ar ajuta specializarea încă din băncile facultății, dar ultimul cuvânt îl are ministrul de Interne. Îi scrii și tu lui Lucian Bode să dea un ordin pentru modificarea cursurilor studenților de la Academia de Poliție?


Când vine vorba despre infracțiunile sexuale împotriva minorilor, situația este foarte gravă. Polițiștii nu știu ce să facă după ce primesc o sesizare. Lucrează „după ureche”: cheamă copilul la secție, îl țin cu orele la audieri, îi pun întrebări care mai rău îl traumatizează. Știi ce se întâmplă cu sesizările primite la poliție pe astfel de infracțiuni? Doar 14% dintre ele ajung pe masa judecătorilor. În restul cazurilor, agresorul scapă.

Dacă specializarea polițiștilor ar începe încă din facultate, poate lucrurile ar fi altfel. Tinerii absolvenți ar fi mai pregătiți atunci când dau ochii cu infractorii și nu ar mai bâjbâi când fac anchete.

Cel care îi poate convinge pe rectorii academiilor de poliție să modifice cursurile este ministrul Afacerilor Interne. Iar cei care îl putem convinge pe ministru suntem noi, cei din Comunitatea Declic.

Dar cu o floare nu se face primăvară. Nici un singur mail nu-l va mișca pe ministrul Lucian Bode. Va considera, probabil, că nu există interes deosebit din partea Comunității pentru acest demers. Sau că nu este treaba noastră.

Suntem peste 96 000 de membri care am semnat petiția „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape”. Suntem mai mulți semnatari decât numărul locuitorilor unui oraș precum Alba Iulia. Dacă măcar o mie dintre noi îi cer ministrului să se implice în pregătirea polițiștilor care anchetează agresiuni sexuale cu minori, nu va putea rămâne indiferent.

Mâine Denisa, campaignerul Declic, este invitată la Ministerul Justiției să discute cu reprezentanții mai multor instituții despre copiii agresați sexual. Acolo vor fi prezenți și reprezentanți ai Ministerului de Interne. Dacă mailurile noastre ajung la timp la ministrul Lucian Bode, acesta se va vedea nevoit să transmită prin oamenii din subordine un răspuns pentru Comunitatea Declic. Altfel, poate să treacă luna până să obținem o reacție. M-au amânat încontinuu de la începutul campaniei, mi-e frică să nu o facă și acum.

Știm că e din scurt, dar nu ai nevoie de mai mult de cinci minute ca să trimiți acest email. Mai jos, după butonul galben, ai și câteva argumente care să te ajute. Este important să-i scrii ministrului să aibă în vedere specializarea polițiștilor încă de pe băncile facultății. Tinerii sunt viitorul, chiar și când vorbim de poliție. Deci, să investim în educația lor. Ce zici, îi scrii și tu ministrului de Interne, Lucian Bode? Împreună suntem mai convingători.


Iată câteva motive pentru care este necesară specializarea viitorilor polițiști încă din facultate:

  • Polițiștii care primesc sesizări legate de agresiuni sexuale cu minori au minime cunoștințe de criminalistică și știu câteva articole din Codul de Procedură Penală. Nu este suficient!
  • Anchetatorii nu-i cred de cele mai multe ori pe minorii abuzați sexual. Statisticile arată că, din sute de sesizări făcute, doar 14% ajung pe masa unui judecător [1]
  • Studiile arată că peste 70% dintre prădătorii sexuali lăsați liberi recidivează.

Recent, unii deputați din Comisia Juridică au luat foc când au primit sute de mailuri de la membrii Declic, în care le-am cerut să voteze pentru desființarea Secției Speciale. Ne-au acuzat de terorism cibernetic. Dar numai așa funcționează instituțiile statului, la presiunea cetățenilor. Scrie-i și tu ministrului de Interne și spune-i că vrem să se ocupe de specializarea anchetatorilor încă de pe băncile facultății.


Note:
[1] libertatea[.]ro, 3.03.2021: Doar 14% din cazurile de abuz sexual asupra minorilor ajung în judecată. Procuror: „Poate semăna cu favorizarea agresorului sau cu complicitatea la abuz”