Blog 6 April 2022

Ce mi-a spus tata

Eram în pauza de masă cu părinții mei, când am primit la telefon o veste proastă. M-am schimbat brusc la față, tata m-a întrebat ce am pățit. Cineva mă anunțase că legea hidrocentralelor a primit raport favorabil la Camera Deputaților. Adică un proiect băgat în parlament de nici o lună, prin care niște hidrocentrale ceaușiste vor fi ridicate în arii protejate.

Mi-a pierit pofta de mâncare. Toată ziua am fost în ședințe cu colegii din echipa Declic și de la alte organizații. Eram toți șocați de rapiditatea cu care parlamentarii au trecut acest proiect nociv. În mai puțin de 24 de ore de la raportul favorabil l-au și pus pe ordinea de zi din Plen și l-au votat.

Părea că nu mai este nimic de făcut.

Tatăl meu a așteptat să-mi termin ședințele și a insistat să-i dau detalii.

Așa că i-am spus cum întreaga procedură de urgență din Parlament a fost o mascaradă încă de la început.

Parlamentarul traseist Cătălin Zamfir a depus un proiect de desființare a ariilor protejate [1], invocând creșterea facturilor la energie. Așa a justificat construirea de hidrocentrale în zone naturale unice în România. Și apoi s-a folosit de războiul pornit de Rusia în Ucraina ca să obțină în regim de urgență votul.

Suntem în 2022. Guvernele țărilor civilizate iau măsuri pentru protejarea cetățenilor de efectele schimbărilor climatice, investesc în energie solară și eoliană. Iar parlamentarii români revin la proiecte hidrotehnice începute în epoca ceaușistă.

Cum să nu te apuce scârba?

I-am mai spus tatălui meu că judecătorii au declarat ilegale acele hidrocentrale, după ce au descoperit că încalcă legislația de mediu. Și-a amintit și el cât de mult m-am bucurat când am aflat decizia instanței.

Dar entuziasmul meu de atunci s-a transformat acum în revoltă. Pentru că proiectul lui Zamfir ocolește decizia judecătorilor. Noua lege nu mai prevede evaluarea impactului asupra mediului. Hidrocentralele au devenit legale, din pix.

Ziua în care i-am văzut la televizor pe Zamfir și parlamentarii complici din PSD, PNL, UDMR și AUR cum dezinformeză mi-a pus capac. Cum să aibă tupeul să mintă că hidrocentralele protejează mediul și că ne vor scădea facturile la energie după ce vor fi terminate?

Tata mi-a dat dreptate. Ce vede și el la televizor nu se potrivește deloc cu ce se întâmplă în realitate. Locuiește în Vâlcea și a văzut cât de mult au afectat hidrocentralele debitul Oltului și al afluenților săi.

Tata a fost pescar înrăit când eram eu mică. Weekend de weekend mergea să pescuiască, avea locurile lui. Umplea o găleată cu obleți, roșioare și cărășei. „Nu mai e, tată, ce-a fost. Debitul râurilor este mult scăzut față de acum 30-40 de ani. Nu mai sunt atât de mulți pești”, mi-a spus. Și nu înțelege cum ar putea niște hidrocentrale să producă curent pentru sute de mii de locuințe, dacă debitele râurilor sunt afectate deja de schimbările climatice.

Suntem mulți cei care gândim ca tata.

Așa că i-am înfruntat pe parlamentari. Eu și alți iubitori de natură din Comunitatea Declic le-am trimis peste 3 000 de mailuri. Le-am scris că hidrocentralele pe care le vor ei gata nu sunt nici prietenoase cu mediul, nici nu produc energie verde. Le-am cerut să ne explice de ce refuză să investească bani în energie solară și eoliană. Și de ce preferă să bage sute de milioane de euro în hidrocentrale care vor funcționa mai puțin de 6 luni pe ani, din cauza debitelor scăzute [2]. Practic, i-am strâns cu ușa să recunoască că vor doar îi îmbogățească pe băieții deștepți din energie, cu contracte pe bani publici.

Ce să vezi. Zamfir s-a simțit cu musca pe căciulă și a început un atac furibund la adresa societății civile. A scris că suntem finanțați din surse obscure. Și că vrem să salvăm niște păsări care și-au mutat deja cuiburile din ariile protejate [3]. S-a exprimat batjocoritor față de efortul nostru pentru protejarea naturii.

Pe măsură ce îi povesteam tatălui meu, îl vedeam cum se aprinde la față. I-am spus că, cel mai probabil, parlamentarul s-a gândit că astfel ne intimidează și ne decredibilizează. Și că ne face să dăm înapoi.

Dar Zamfir s-a înșelat. Și eu am simțit furie când i-am auzit discursul. Și imediat am realizat că nu ar fi recurs la atacuri josnice dacă nu ar fi știut că avem dreptate. I-am spus tatălui meu că Zamfir și alți parlamentari de teapa lui se simt amenințați când noi, cetățenii, suntem uniți și le demascăm manipulările. Ei știu că, odată dați de gol, pierd încrederea alegătorilor care i-au trimis în fotoliile de parlamentari.

Am decis rapid să continuăm să le ținem piept. După ce legea a fost votată de parlamentari, am contactat de urgență avocații care ne reprezintă în procesele pe mediu. Au lucrat la argumentele de sesizare a Avocatului Poporului [4]. Cerem trimiterea legii la Curtea Constituțională. Ca să plătim avocații, am apelat la fondurile de urgență ale Declic.

L-am văzut pe tata pe gânduri. El este unul dintre membrii Declic care donează recurent. M-a întrebat cât timp mai putem susține financiar astfel de acțiuni urgente, prin care ne opunem abuzurilor pe care le fac parlamentarii. I-am spus că nu știm.

Campaniile noastre depind de donațiile membrilor implicați. Iar contribuțiile recurente sunt cele care ne garantează că, în situații de criză, putem apela la experți și avocați. Când vedem că avem cum acoperi cheltuieli de judecată, onorariul apărătorilor sau al specialiștilor, atenția noastră se concentrează exclusiv pe strategii eficiente.

De exemplu, sesizarea Avocatului Poporului este primul pas. Dacă este nevoie, ajungem până la Bruxelles cu legea hidrocentralelor.

Uniți împotriva abuzurilor,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] cdep[.]ro/pls/proiecte/ – PL-x nr. 132/2022
[2] bankwatch[.]ro, 10 martie 2022: Senatul votează luni proiectul de lege pentru modificarea ariilor protejate. ONG-urile de mediu cer respingerea legii anti-natură
[3] digi24[.]ro, 14 martie 2022: Undă verde pentru hidrocentrale în arii protejate. Senatorul Daniel Zamfir: Curentul electric e mai important decât cuibul unei păsări
[4] declic[.]ro, 28 martie 2022: Legea anti-natură a fost adoptată de Parlament. ONG-urile de mediu sesizează Avocatul Poporului și Președintele României privind neconstituționalitatea