Blog 3 August 2021

Ce ne-a zis Emil Boc

Săptămâna trecută am mers la Cluj. Ne-am dus să vorbim cu Emil Boc despre petiția semnată de aproape 10.000 de membri Declic, privind deschiderea curților școlilor pentru comunități. În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, Emil Boc are un cuvânt greu de spus privind proiectele și prioritățile asumate de administrațiile locale.

Te invităm să citești în continuare și să afli cum atitudinea edilului s-a schimbat la 180 de grade. Deși inițial a descris demersul nostru ca fiind unul „perfid”, a sfârșit prin a-l aprecia entuziast.

Mai mulți adulți și copii urma să ocupăm tot spațiul din fața primăriei din Cluj și să facem sport chiar acolo, în plină stradă. Așa voiam să transmitem public că „Strada nu e loc de joacă!” și că soluția este deschiderea curților școlilor.

La scurt timp după ce am început să ne adunăm, l-am observat pe Emil Boc ieșind grăbit din primărie. Ne-am salutat protocolar și mi-a confirmat că ne așteaptă la ora 11.00, în audiență. Dar, de vreme ce la Cluj există o hotărâre de consiliu local din 2009 pentru deschiderea curților școlilor, ne-a spus că demersul nostru este unul „perfid’’.

Ne-a surprins afirmația și ne-am gândit pe loc că e complet neadevărată. De vreme ce solicitările de audiență transmise pe email atât la Asociația Municipiilor cât și la primăria Cluj nu primiseră zile în șir un răspuns, era firesc să insistăm pentru a da de el și a-i înmâna petiția.

Dar nu am zis nimic pe moment, ne-am mușcat limba și am ales să ne concentrăm pe acțiunea planificată. Era crucial ca aceasta să fie un succes, mai ales că de față se afla și foarte multă presă.

Cu ajutorul membrilor Declic clujeni care și-au rupt o oră din timp pentru a veni la eveniment, acesta a fost unul foarte vizibil, dinamic și de impact.

Ne-a bucurat mult interesul generat de evenimentul nostru printre jurnaliștii de la mai multe publicații și televiziuni. Asta însemna că mesajul campaniei „Scoateți lacătul de la curtea școlii!” urma să ajungă la foarte mulți oameni. Iar atunci când un subiect este introdus pe agenda publică, șansele ca el să fie dezbătut cu prioritate cresc.

Între declarații date presei, Anduța, campaignerul Declic, se uita la ce se întâmplă în fața primăriei și imaginea era una de neuitat: adulți și copii deopotrivă săreau coarda, jucau badminton și șotron sau pasau de la unii la alții mingi imense. Exact așa cum sunt nevoiți să se joace și copiii din multe orașe ale țării, din lipsă de spații amenajate corespunzător.

După ce am încheiat protestul Anduța a mers în sala de ședințe a primăriei, unde au venit atât Emil Boc, dar și presa.

Sintagma „demers perfid” încă îi răsuna în urechi și acum era momentul perfect pentru a aduce clarificările necesare. Cu petiția în mână, până să o înmâneze, l-a privit pe Emil Boc în ochi și i-a spus foarte clar și direct motivul pentru care suntem acolo. Acela de a-i solicita, în numele a mii de cetățeni semnatari ai petiției, să-i convingă pe primarii din întreaga țară să scoată lacătele de la curțile școlilor.

Nu ne-a venit să cred ce-a urmat. De unde cu două ore mai devreme ne tratase cu vădită superioritate, acum am asistat la un amplu discurs politic despre democrație și despre importanța implicării civice. Mai mult, edilul ne-a mulțumit pentru demers și și-a luat angajamentul să discute petiția la următoarea întâlnire a Comitetului Director al Asociației Municipiilor.

Nu știu dacă schimbarea bruscă de atitudine s-a datorat prezenței presei, dar tindem să credem că da. Și ne este tot mai clar că următorii pași în campanie trebuie să fie cel puțin la fel de vizibili și interesanți pentru jurnaliști precum acest eveniment. Politicienii sunt extrem de sensibili la imaginea lor și tratează cu mult mai multă seriozitate interpelările publice, mai ales pe cele incomode.

Cu siguranță că este o victorie de etapă în campanie faptul că Emil Boc și-a manifestat public susținerea petiției noastre. Pe de altă parte, știm că de la promisiunea unui om politic la faptă e cale lungă. Pentru ca angajamentul lui Emil Boc să devină realitate e nevoie să rămânem cu ochii pe Asociația Municipiilor și să continuăm presiunea publică.

Campania „Scoateți lacătul de la curtea școlii!” este în plină desfășurare. Trebuie să aflăm când va fi următoarea întâlnire a Asociației și să fim și noi acolo, să ne susținem cauza în continuare, în fața lui Emil Boc, a primarilor și a presei.

Ar trebui să pregătim de pe-acum evenimentul de la următoarea întâlnire a primarilor care, după cum ne-a spus Emil Boc, se va întâmpla după 15 august. În condițiile în care este foarte posibil să aflăm chiar de pe o zi pe alta data exactă, suntem în criză de timp.

Acțiunea de joi de la Cluj a fost posibilă datorită celor 1081 de lei adunați de la 47 de membri Declic. Cu acești bani am produs bannerele, am achiziționat recuzita sportivă și am sponsorizat transmisia live-ului pe Facebook.