Victorie 21 March 2023

Ce ne salvează de cutremurul devastator

Când cutremurul devastator din Turcia și Siria era transmis pe toate canalele de televiziune, primul lucru ce mi-a trecut prin minte a fost că, dacă se întâmplă asta și la noi, numărul victimelor va fi și mai mare. M-am înfricoșat la gândul că toate clădirile vechi din București se vor prăbuși. Cu această imagine în cap, am început să caut informații despre clădirile cu risc seismic și ce se poate face pentru consolidarea lor.

Ceea ce am descoperit a fost dincolo de puterea mea de înțelegere. Nu doar clădirile de locuit sunt un pericol, ci și grădinițele, școlile și spitalele. Am descoperit asta citind un plan în caz de calamitate, făcut de autorități. Acolo am găsit o listă cu sute de școli și cu spitale încadrate la risc seismic I și II.

În acel moment, m-a apucat spaima. Mi-am dat seama că, în căutarea școlii pentru copilul meu, nu m-am oprit nicio clipă asupra problemei riscului seismic al clădirilor. Și, probabil, la fel ca mine au pățit și alți părinți.

Îți spun drept, am avut o dorință de a îmi face bagajele și a emigra. M-am gândit că nu mai avem nicio șansă, dacă în ultimii 30 de ani, în București s-au consolidat doar 30 de clădiri.

Apoi, mi-am amintit de câte lucruri am schimbat împreună. De cum am oprit fărădelegi și am mișcat rotițe, pentru funcționarea unor sisteme blocate. Atunci, după ce furia mi-a trecut, mi-am spus că merită să încercăm și de data asta.

Așa că am pus pe hârtie informațiile și am scris petiția. 40.000 de membri Declic au semnat în doar câteva zile. Ne-am ascultat instinctul, nu am așteptat să cadă prima clădire ca să ia Guvernul măsuri. Am pus pe primul loc siguranța noastră, a copiilor și a pacienților.

Iar mobilizarea noastră a dat roade. Demersul a fost observat de presă. După ce am lansat petiția, presa a scris despre cât de multe școli și spitale sunt în pericol. Înainte să publicăm noi informațiile, nu prea citise nimeni acele raportări făcute de Guvern și ascunse pe site-urile greu accesibile ale autorităților.

Cu zeci de mii de semnatari ai petiției, cu apariții în presă și discuții tot mai dese despre subiect, guvernanții au simțit presiunea. Și, după ce inițial au încercat să ascundă lista completă a școlilor care vor cădea la cutremurul devastator, apoi au venit cu un plan clar.

Au modificat legea, în așa fel încât toate instituțiile de învățământ și spitalele să fie evaluate până în octombrie 2024. De asemenea, au modificat modul de acordare a finanțărilor pentru consolidarea clădirilor. Asta înseamnă că, de acum, nu va mai fi nevoie de atâta birocrație. De altfel, ministrul Dezvoltării spunea că anul acesta avem cea mai mare alocare bugetară pentru consolidare de după Revoluție.

Și totul, datorită mobilizării cetățenilor. Dacă noi nu aduceam în spațiul public această problemă, probabil că Guvernul se limita la discuții despre cum ajută Turcia și Siria.

Însă, de acum începe o altă etapă grea. Va trebui să urmărim dacă Guvernul își respectă cuvântul. Să fim atenți ca banii să meargă în consolidarea prioritară a școlilor și spitalelor și protecția vis-a-vis de cutremurul devastator. Iar consolidările să nu fie făcute de mântuială.

Asta înseamnă să continuăm să facem planuri. Să strângem rândurile și să fim pregătiți să intervenim în orice moment. Or, o astfel de intervenție necesită uneori și resurse financiare. Vom folosi, la nevoie, banii ca să plătim avocații să oprească un demers ilegal. Sau vom apela, poate, la experți și vom plăti pentru rapoarte.

Pentru siguranță,
Cătălina și echipa Declic