Blog 22 March 2024

Ce promovează postul public Radio Târgu Mureș

Radio Târgu Mureș, post teritorial al radioului public, susține, ca partener media, un eveniment care ignoră dreptul femeii de a alege să facă întrerupere de sarcină.

Este revoltător și de neînțeles cum de un post public de radio, finanțat din banii cetățenilor, a ales să promoveze un eveniment anti-avort.

Și asta, în condițiile în care femeile din România își pierd, tot mai mult, dreptul de a face avort. Deja peste 80% dintre spitalele publice refuză să facă această intervenție medicală. Femeile care vor să facă întrerupere de sarcină au doar două variante: fie fac rost de aproape 5.000 de lei (costul intervenției în sistemul privat), fie se descurcă pe cont propriu, ca în comunism. Împiedicate să facă întrerupere de sarcină în siguranță, sute de femei au ajuns la spital după ce și-au provocat singure avort.

Sprijinul Radio Târgu Mureș pentru un demers cu puternice implicații ideologice contravine principiilor de egalitate și nediscriminare promovate de stat.

Nu mai zic că se încalcă orice principiu al jurnalismului practicat într-o țară democratică.

Îți propun să nu ignori acest derapaj al postului public de radio, ci să-l sancționezi. Cere chiar acum retragerea parteneriatului dintre Radio Târgu Mureș și organizatorii evenimentului „Marș pentru viață”.

Îți las mai jos câteva argumente pertinente, din care să le alegi pe cele cu care rezonezi și să compui un mail către conducerile Radio Târgu Mureș și Radio România Actualități.

Ține cont, te rog, de faptul că evenimentul are loc peste câteva zile, pe 30 martie. Pentru ca mesajul tău să aibă impact, te rog să-l trimiți acum cu prioritate.

Durează doar câteva minute să scrii mailul. Gestul tău este un semnal puternic că, în calitate de cetățean al unui stat democratic, vrei ca instituțiile publice să promoveze respectarea drepturilor oamenilor, nu încălcarea lor.

Iată câteva argumente din care să te inspiri:

Un post de radio public este finanțat de stat și, prin urmare, are responsabilitatea de a asigura o prezentare echilibrată și imparțială a știrilor și a evenimentelor. Promovarea unui eveniment cu o puternică încărcătură ideologică, cum ar fi „Marșul pentru Viață”, încalcă acest principiu de bază. Vă solicităm să renunțați la acest parteneriat!

Un post de radio public are datoria să servească interesul public și diversitatea de opinii. Prin promovarea unui eveniment specific care susține o singură perspectivă asupra avortului, Radio Târgu Mureș neglijează și exclude alte puncte de vedere. Vă cerem să nu mai susțineți acest eveniment controversat!

Avortul este un subiect legat strâns de drepturile femeilor și de sănătatea reproducerii. Promovarea unui eveniment anti-avort de către o instituție publică ar putea fi percepută ca o poziționare împotriva acestor drepturi. Vă solicităm să renunțați la acest parteneriat dintre Radio Târgu Mureș și evenimentul „Marșul pentru Viață”!

Un post public de radio are responsabilitatea de a proteja și a promova o societate tolerantă și diversă. Prin promovarea unui eveniment care poate fi perceput ca fiind diviziv sau exclusivist, cum este „Marșul pentru viață”, radioul public, Radio Târgu Mureș, eșuează în îndeplinirea rolului său. Vă cerem să nu mai susțineți acest eveniment!

Preia din argumentele de mai sus, compune un mail propriu și trimite-l către adresele de mai jos. Te rog să adaugi și adresa Declic, ca să avem o evidență a numărului de mailuri care se trimit.
[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]

E important să scrii politicos și la obiect, pentru ca mesajul să fie luat în considerare de directorii posturilor de radio.

Pentru respectarea drepturilor,
Denisa și echipa Declic