Ce respiri la Ploiești?
De fiecare dată când plec din București spre munte trec pe lângă Ploiești și, cum ajung în zonă, mă ustură nasul și ochii. M-am obișnuit deja și, cu câțiva kilometri înainte de a ajunge în zonă, trec sistemul de ventilație al mașinii pe recircularea aerului.
Deși trăiesc în același mediu toxic ca cetățenii, autoritățile locale din Prahova încă sunt impasibile la poluarea din Ploiești. Am primit zeci de mesaje de la ploieșteni, care ne roagă să aducem și la ei în oraș panoul care arată nivelul poluării. Pentru a scoate din amorțeală autoritățile, vom duce acolo plămânii care respiră și se înnegresc. Am început deja autorizarea, însă avem nevoie de peste 5.000 de lei pentru costurile cu transportul, montajul și mentenanța instalației.
Poți contribui și tu pentru a duce în Ploiești plămânii artificiali care respiră și arată nivelul poluării?
Ploieștiul este recunoscut pentru nivelul crescut al poluării, din cauza rafinăriilor. De aceea ne-au și scris foarte mulți ploieșteni să ne ceară să ducem plămânii la ei în oraș. Dacă toți locuitorii Ploieștiului vor vedea cum se înnegresc plămânii artificiali din instalația care respiră, vor înțelege că așa se întâmplă și cu plămânii lor.
Îți spun sincer, uneori chiar și mie îmi e greu să admit că poluarea e așa ridicată în unele orașe. Toată adolescența mea am trăit cu impresia că, la munte, la Brașov, plămânii mei se încarcă cu aer curat. Chiar și acum îmi place să merg la Brașov în weekenduri. Aerul tare de munte pare curat.
Doar că nu e deloc așa. La începutul lunii martie am instalat plămânii în centrul Brașovului, la Modarom. Așa am descoperit că aerul e mai poluat ca la București și la Cluj. Am reușit să montăm plămânii la capătul pietonalei din centrul Brașovului. Era încă zăpadă și, pentru că atunci când sunt precipitații nivelul poluării scade, ne așteptam să fie un aer curat.
Când senzorul de pe panou a pornit, am avut un șoc: indicele de calitate a aerului era de 160, de 3 ori peste limita admisă! O colegă chiar a glumit, întrebându-ne dacă nu cumva fumează cineva chiar lângă senzor. Din nefericire, în doar câteva zile, plămânii și-au schimbat culoarea în gri.
Constant, la Brașov, senzorul a arătat timp de o lună un aer poluat. Oamenii care treceau prin fața instalației se opreau și priveau cu uimire ce aer murdar respiră. Acele particule toxice se lipesc de plămâni și ne provoacă boli grave.
Am reușit să îi facem pe brașoveni să conștientizeze că poluarea e un inamic nevăzut care ucide chiar și în orașele de munte. Asta doar datorită membrilor Declic care au donat pentru construcția și montarea panoului la Brașov.
Dacă acum vom duce panoul la Ploiești, s-ar putea ca rezultatul să ne surprindă chiar mai mult. Colegii din India ne-au povestit experiența lor: acolo, în doar 24 de ore, filtrele HEPA care acoperă plămânii erau negre. Orașul în care l-au amplasat are și el fabrici care poluează, dar puțini erau cei care conștientizau pericolul. Doar cu o dovadă incontestabilă, precum plămânii aceștia înnegriți, cetățenii pot crește presiunea pe autoritățile locale și pe Ministerul Mediului.
Dar, ca acest lucru să se întâmple, trebuie să instalăm mai întâi panoul. Adică să strângem cei peste 5.000 de lei necesari până la emiterea autorizației de amplasare de către primărie. Estimez că acest proces va dura cam o săptămână. Contribui și tu pentru instalarea plămânilor la Ploiești? Dacă 100 dintre noi donează câte 50 de lei, vom strânge repede banii și vom putea onora cerințele din autorizație.
Pentru aer curat,
Cătălina și echipa Declic