Blog 21 January 2021

Ce se taie, ce nu se taie

„A fost ca și când o parte din mine a dispărut în acel moment”.
Acestea sunt cuvintele lui Leon, un tânăr de 18 ani din Feldru, județul Bistrița-Năsăud. A venit special în Poiana Brașov pentru protestul Declic pe schiuri. Ne-a povestit ce simte când vede cum dispar pădurile de pe dealurile copilăriei.

A străbătut 300 de kilometri cu trenul, a dat interviuri jurnaliștilor și le-a transmis politicienilor să oprească tăierile ilegale de pădure. Să taie, mai bine, pensiile speciale care ne împart în privilegiați și … restul cetățenilor.

La finalul dialogului cu Leon, l-am întrebat dacă el are speranță că vom reuși să salvăm pădurile sau să-i convingem pe politicieni să elimine pensiile speciale. Ne-a răspuns că „da’’ și am văzut convingere în ochii săi.

Acea sclipire din ochii lui Leon riscă să dispară după o cruntă dezamăgire, dacă pădurile vor continua să fie furate ca până acum. De ani de zile, politicienii întârzie să ia măsurile pe care le cerem. O fac doar atunci când presiunea venită din partea societății crește atât de mult, încât cariera lor politică e în pericol.

Prin protestul de pe pârtie ne-am propus să creștem presiunea pusă pe autorități. Și ne-a ieșit! Transmisiunea live de pe Facebook a devenit virală și a fost văzută de peste 130.000 de oameni. În plus, numeroase ziare, radiouri și posturi de televiziune au transmis știri despre protest. Iar când un subiect ajunge în atenția presei, ajunge și la politicieni.

Am fost vizibili, dar trebuie să rămânem așa pentru că urmează săptămâni decisive pentru păduri și pensiile speciale. Riscăm ca aceste teme să fie ignorate sau să rămână la capitolul promisiuni veșnic neonorate. Așa că, am decis să continuăm campania și să ne asigurăm că mesajul nostru va ajunge, în mod constant, la ochii și urechile politicienilor.

Ne-am dat seama că, iarna, Poiana Brașov e principala destinație de weekend a politicienilor. Așa că am decis să amplasăm un panou publicitar în drumul spre munte. Nu este orice drum, ci unul dintre cele mai aglomerate din țară. Mesajul către politicieni va fi văzut de zeci de mii de oameni care trec pe acolo sau stau blocați în trafic. Acesta este genul de impact de care avem nevoie pentru ca politicienii să înțeleagă că suntem cu ochii pe ei.

Avem la dispoziție doar câteva zile ca să strângem cei 9.000 de lei, prețul realizării, montajului și chiriei pe o lună pentru panoul nostru publicitar. Am primit acceptul pentru amplasarea sa și, în zilele următoare, vom putea semna contractul, dacă avem banii necesari. Nu putem rezerva panoul până nu îl achităm, așa că riscăm ca el să fie ocupat în orice clipă de alt banner publicitar.

Dacă 400 dintre noi vor face câte o donație, măcar cât prețul unui vin fiert la baza pârtiei, vom strânge fondurile necesare imediat.

Ce spui, contribui și tu?


La acțiunea de sâmbătă, ne-a oprit pe pârtie o doamnă care a citit mesajul de pe pancartele noastre și a venit să ne certe. Era de părere că miile de pagini citite și slujba dificilă pe care o are îi dau dreptul la pensie specială.

Vorbele ei ne-au adus aminte de alte câteva cazuri de cetățeni care au considerat că merită privilegii. Un ministru care credea că are dreptul să gonească prin trafic, în interes personal, escortat de coloana oficială. Un șef de partid care declara că e normal să fie băgat în față la serviciul de permise auto pentru că e înalt demnitar. Sau un ministru care ar fi trebuit să protejeze mediul, dar care a cerut și a primit mită 20 de tone de tablă pentru a da certificate de carbon unei fabrici.

Pe noi ne înfurie acest gen de atitudine, în care privilegiul personal își găsește mereu justificare prin natura meseriei sau a funcției. Dacă și pe tine te revoltă această atitudine, ia parte la acțiunea noastră.

Panourile publicitare s-au dovedit a fi o metodă extrem de eficientă de a-i scoate din amorțire pe politicieni. Am reușit asta în mai multe rânduri. De exemplu, când am amplasat un panou uriaș în centrul Bucureștiului și i-am cerut lui Ludovic Orban să trimită dosarul Roșia Montană la UNESCO. Și, ne-a ascultat!

Dacă și acum ne mobilizăm rapid și strângem cei 9.000 de lei, Comunitatea Declic va avea din nou un cuvânt greu de spus. Contribui și tu ca zeci de mii de oameni să vadă mesajul comunității noastre pentru politicieni?


Îți mulțumim pentru toate modalitățile în care te implici în campaniile comunității noastre! Urmând acest link vei putea vedea ce s-a întâmplat în cadrul campaniilor legate de pensia specială, urmând acest link vei putea vedea diversele acțiuni împotriva defrișărilor ilegale iar la acest link vei putea vedea clipul acțiunii de pe 16 ianuarie, din Poiana Brașov.