Stire 11 November 2021

Eleva care a lansat petiția, semnată de 350.000 de oameni, pentru înlocuirea tezelor: „Nu cred că domnul ministru (…) are idee câte ore s-au făcut”

Petiția inițiată de Bianca Năstase, eleva de 17 ani care cere înlocuirea tezelor din cauza pandemiei, a adunat cel mai mare număr de semnături înregistrate vreodată pe platforma CampaniaMea.declic.ro. Cele peste 296 de mii de semnături înseamnă aproape jumătate din numărul liceenilor din România.

Faptul că aproape 350.000 de elevi cer o reevaluare a conceptului de teze ar trebui să-i dea de gândit ministrului Cîmpeanu. Este o mobilizare fără precedent, neatinsă de niciun alt subiect semnalat de către cetățeni în petițiile lor, pe platforma pusă la dispoziție de Comunitatea Declic. Ar putea măcar să le asculte vocile, nu să-i trateze după principiul: „Lasă că știu eu mai bine”, așa cum am văzut în reacțiile sale din presă.

Luminița Dejeu, coordonatoarea platformei CampaniaMea.declic.ro

Peste 296.000 de elevi au semnat o petiție lansată pe platforma CampaniaMea.declic.ro, pusă la dispoziția cetățenilor de către Comunitatea Declic. Aceștia îi solicită Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, înlocuirea tezelor semestriale cu teste sumative cu subiect unic la nivel național, fără trecere în catalog, urmate de feedback din partea profesorilor. Totul, din cauza nivelului slab al predării din perioada pandemiei.

Mai mult, într-o scrisoare deschisă, transmisă prin intermediul Comunității Declic, Bianca Năstase, eleva care a inițiat petiția pe platforma CampaniaMea.declic.ro, a reacționat și la anunțul ministrului Cîmpeanu privind menținerea tezelor.

Nu cred că domnul ministru știe cu ce ne-am confruntat în această perioadă de stat acasă, nu cred ca are idee câte ore s-au făcut,(…) nu știe dacă profesorii participă la ore. Nu cerem să fie scoase tezele, cerem doar înlocuirea acestora. Această teză este doar o notă, prin care profesorul nu își face decât „datoria” față de Minister. În schimb, testele sumative cu subiect unic la nivel național, propuse de noi, sunt cele care pot arăta cu adevărat care ne este nivelul la acest moment.

Bianca Năstase, inițiatoarea petiției

Textul integral al petiției înregistrate pe CampaniaMea.declic.ro poate fi accesat aici.

Scrisoarea deschisă a Biancăi Năstase, transmisă prin intermediul Declic, poate fi găsită mai jos:


350.000 de elevi nu vor teze

 Bună ziua!

Mă numesc Bianca Năstase, am 17 ani și sunt elevă în clasa a XI-a. Săptămâna trecută am inițiat o petiție cu titlul „Nu vrem teze anul acesta”, legată de „substituirea tezelor cu teste sumative cu subiect unic la nivel național, fără ca aceste note să fie trecute în catalog.” La momentul actual (în aproape 5 zile) s-au adunat 292 de mii de semnături. În spatele acestor semnături sunt elevi din toată țara care așteaptă o schimbare, o schimbare pe care domnul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, pare că a perceput-o eronat. 

Ca să o luăm cu începutul, de 2 ani pregătirea noastră pentru „viața reală” este susținută online. Nu cred că domnul ministru știe cu ce ne-am confruntat în această perioadă de stat acasă, nu cred ca are idee câte ore s-au făcut, ore care au doar 40 de minute/sesiune, nu știe dacă profesorii participă la ore, mai ales pe fondul unei perioade cu extrem de multe cazuri\decese Covid (implicit din rândul elevilor, al profesorilor sau al rudelor/apropiaților acestora).

Citez din declarația ministrului Sorin Cîmpeanu: Deci există o dorință foarte periculoasă de micșorare a duratei de cursuri, de micșorare a numărului de ore, de micșorare a tot ceea ce înseamnă școală. Și eu, când eram elev, îmi doream mai puține teste și mai puțină școală. Ca ministru și ca profesor, da, doresc o perioadă mai lungă de cursuri.”

Scopul acestei petiții nu a fost acela de a micșora durata cursurilor sau a numărului de ore (care, repet, au doar 40 minute, în fapt). Singura persoană care a modificat structura anului școlar este domnul Cîmpeanu. Noi doar am cerut ÎNLOCUIREA tezelor cu teste sumative urmate de feedback din partea profesorilor. Revin la ceea ce am spus mai sus: nu ne-a fost înțeles mesajul! De către cine? De către ministrul Educației, care ar trebui să fie un exemplu pentru educația copiilor acestei țări, să găsească cele mai potrivite soluții pentru vremurile actuale.

 Așa cum anul trecut școlar nu au fost susținute teze și nimeni nu a făcut atâta zarvă, consider ca și anul acesta se poate proceda la fel. 

Repet: nu cerem să fie scoase tezele, cerem doar înlocuirea acestora. 

Această teză este doar o notă, prin care profesorul nu își face decât „datoria” față de Minister. În schimb, testele sumative cu subiect unic la nivel național, propuse de noi, sunt cele care pot arăta cu adevărat care este realitatea din școala românească, care ne este nivelul la acest moment. Totuși cred că Ministerul Educației TREBUIE să se adapteze și updateze vremurilor așa cum au făcut-o elevii, părinții și profesorii, la rândul lor.