Stire 18 November 2020

Ce viitor au tinerii din România?

Colega noastră, Roxana, ne povestește cum, recent, a vorbit la telefon cu Ionuț, nepotul ei din Craiova care tocmai a împlinit 18 ani:
Voiam să-l felicit de ziua lui și să aflu și eu ce-l preocupă pe un tânăr ca el zilele acestea. Mă așteptam, să-ți spun sincer, la o conversație lejeră despre bac și planuri de viitor. În schimb, m-am trezit că Ionuț avea și el propriile curiozități. M-a întrebat dacă am auzit de „Sahara Olteniei” și, mai ales, dacă noi la Declic avem vreun plan să facem campanie în legătură cu asta.

Am rămas un pic uimită, pentru că, deși eu știam despre acest deșert ce crește de la an la an între Craiova, Calafat și Corabia, aveam impresia că este o preocupare mai mult a climatologilor și a celor îngrijorați de mediu, decât a unui tânăr proaspăt major.

Ionuț a început să-mi povestească că, de când cu pandemia, se uită tot mai mult la documentare despre modificarea climei planetei. Că citește bloguri ale tinerilor din străinătate, care cer înverzirea universităților și renunțarea la combustibilii fosili. Că e preocupat că într-o bună zi o să ajungă să meargă, poate, cu cămila prin oraș, printre dune, deși în alte capitale ale lumii oamenii renunță la mașini și trec la biciclete sau tren. Dar, cel mai mult m-a impresionat când mi-a zis că e foarte descurajat de actuala generație de politicieni care nu face nimic pentru viitorul lui. Mi-a spus cât este de dezamăgit când îi aude atât pe guvernanți, cât și pe cei din opoziție, cum propovăduiesc un viitor cu cărbune și gaz, doi combustibili fosili ce încălzesc planeta de fiecare dată când sunt arși pentru a produce energie.

Și că niciunora nu le pasă că, pe parcursul vieții lui, temperaturile vor crește în medie și cu cinci grade celsius, orașul în care locuiește urmând să devină un imens cuptor. Știa să facă diferența între ce înseamnă temperaturi medii, care, crescând cu doar un grad, pot produce fenomene meteo extreme.

Discuția cu Ionuț mi-a rămas în gând zile în șir. În momentul în care am început să vorbim în echipa Declic despre alegerile parlamentare, mi-am amintit de conversația purtată. Scanând programele electorale, am realizat că politicienii români sunt complet rupți de îngrijorările tinerilor.

Nicio platformă electorală nu reunește măsuri concrete pentru adaptarea sau limitarea schimbărilor climatice. Nimeni nu are curajul să spună când vom renunța la cărbune și gaz, ca să nu-i supere pe cei din industrie. Politicienii rămân preocupați mai degrabă de profitul pe termen scurt decât de cum va arăta viitorul copiilor noștri.

Am mai realizat și că e ușor, inclusiv noi, la Declic, să ne lăsăm angrenați în temele politice ale zilei. Să ne lăsăm purtați de valul nereușitelor politice de moment și să pierdem din vedere imaginea de ansamblu, și anume lumea pe care le-o vom lăsa generațiilor următoare. După discuția cu Ionuț am căutat și alte informații din studii sociologice. Așa am aflat că 69% dintre tinerii din România sunt preocupați de creșterea faliilor dintre bogați și săraci, iar 63% de schimbările climatice. Toate aceste îngrijorări lipsesc, însă, de pe agenda electorală a partidelor parlamentare.

Pe 6 decembrie vom avea din nou alegeri. Ar fi nedrept să le cerem tinerilor să meargă la vot, știind că ceea ce îi neliniștește cel mai mult nu se regăsește în programul de guvernare al niciunui partid. Prin urmare, planul nostru pentru aceste alegeri este ca, pe lângă încurajarea participării la vot, Declic să ofere o platformă de exprimare pentru cei tineri. Ne-am propus ca, de data aceasta, să promovăm cu toată forța comunității noastre revendicările tinerilor pentru politicieni.

Vom face acest lucru printr-o campanie de promovare în social media. Lucrăm în prezent la un concept creativ îndrăzneț și derulăm ședințe foto și video cu tineri. Pregătim vizualuri puternice cu care să împânzim internetul și care să aducă discuția privind viitorul copiilor noștri pe agenda electorală.

Dacă și tu crezi că poți să susții promovarea revendicărilor tinerilor, atunci te invit să îți fixezi o donație lunară de 25 de lei. Ar fi echivalentul unei mese de prânz la o cantină de lângă serviciu sau o pungă de cafea de la magazin. Avem nevoie de acești bani pentru realizarea producției și acoperirea costurilor de afișare a reclamelor pe Facebook și Google. Doar așa ne vom asigura că viziunea pe care o au tinerii din România are o șansă să fie inclusă pe agenda candidaților. Toate acțiunile pe care le vom face în această campanie depind de donațiile membrilor. Apreciem implicarea fiecăruia, mai ales că trăim vremuri dificile. În măsura în care crezi că te poți lipsi de 25 de lei în fiecare lună, contribuie și tu. Durează doar câteva secunde și datele tale sunt în siguranță pentru că folosim un sistem de plată securizat, la fel ca la cumpărăturile online.

Contribui și tu lunar?


Ionuț s-a născut în 2002. Când Ionuț va avea 30 de ani, în România va fi mai cald, în medie cu 2-3 grade. Iar dunele de nisip vor fi cuprins o și mai mare parte dintre Craiova, Calafat și Corabia. Iar când Ionuț va avea 80 de ani, spre finalul acestui secol, temperatura medie în România va fi crescut cu 5 grade. Aproape 38% din suprafața țării se va afla într-un proces de aridizare accentuată. E vremea ca revendicările pe care tinerii din România le au să fie pe agenda electorală a fiecărui partid politic din România. Contribuie și tu cu o donație lunară pentru a promova mesajele tinerilor către candidații la parlamentare.


Poți afla mai multe despre campania pentru tinerii din România, pe care Declic le-a organizat cu ocazia alegerilor locale din 2020, dând click aici.