Blog 22 July 2021

Ce vrea UDMR?

Speram ca acest mesaj să fie despre cum am reușit să obținem desființarea Secției Speciale. Dar și de data aceasta, un jucător politic se opune. E vorba de UDMR, care parcă joacă într-o piesă de Caragiale. Declarativ, vrea desființarea SIIJ, dar insistă să nu se schimbe nimic. Pe scurt, UDMR vrea ca magistrații să fie în continuare anchetați tot de o singură secție, tot cu sediul în București, dar să se numească altfel.

Din păcate, din cauza lor, coaliția de guvernare se află într-un blocaj. Fără voturile UDMR, legea nu are cum să treacă de Parlament. De această situație suntem siguri că profită toate partidele, sunt mulți cei cărora le convine că justiția nu este funcțională.

Ne-am tot gândit ce să facem ca să „mișcăm” UDMR-ul în direcția desființării SIIJ. Doar că nu e simplu. Acest partid, în general, nu reacționează la solicitările societății civile. Așa că, de această dată, schimbăm tactica. Ne-am consultat cu mai mulți prieteni maghiari și am identificat o soluție prin care să le forțăm mâna celor de la UDMR: vom informa electoratul maghiar că partidul lui Kelemen Hunor vrea să-i scape de pedeapsă pe magistrații care încalcă legea.

Mesajul pe care vrem să-l transmitem e că Justiția nu mai e una pentru toți. Electoratul maghiar, care nu e mereu conectat la ce se întâmplă „la centru”, are dreptul să știe ce fac cei pe care i-a votat. Și să ceară apoi explicații direct de la UDMR. Imaginează-ți că, odată ajuns în satul în care s-a născut, în Harghita, Kelemen Hunor e întrebat de vecin de ce nu vrea ca magistrații să fie anchetați ca toți ceilalți. Sigur nu îi va pica bine o astfel de discuție.

Vom cumpăra reclame prin Google și Facebook, dar încercăm să obținem spațiu și în cele mai citite publicații locale.

Ca reclamele să fie cât mai pe înțelesul tuturor, am apelat la un artist maghiar. El a început deja să lucreze la reclame cu mesaje dedicate pentru secuii din Harghita și Covasna.

Dreptatea e una pentru toți” este mesajul pe care vrem să îl transmitem. Și vrem să îl afișăm intens, așa cum reclamele la produse comerciale ne urmăresc peste tot pe internet.

Alegătorii UDMR trebuie să afle că partidul pe care îl votează nu vrea ca legea să se aplice la fel pentru toți. În timp ce maghiarii de rând pot fi oricând cercetați de către DNA, pe procurori și judecători nu îi mai deranjează nimeni atunci când încalcă legea. Să nu uităm că, de când a fost înființată, Secția nu a reușit condamnarea sau trimiterea în judecată a niciunui magistrat corupt.

Dar, ca să ne ducem planul la îndeplinire, avem nevoie de ajutorul tău. Conform celui mai recent recensământ, în România trăiesc peste 1,2 milioane de maghiari. Ca să ajungem la jumătate dintre ei cu mesajul nostru, avem nevoie de un buget de 5.000 de lei pentru reclame.

E vară, e vacanță și probabil te-ai săturat și tu de subiectul secției speciale. Îți mărturisim că până și noi am obosit să tot luptăm pentru ca justiția să revină la anchete corecte pentru toți cei ce încalcă legea. Dar ne dăm seama că suntem atât de aproape de a obține desființarea încât e păcat să renunțăm tocmai acum. E ca la maraton, când ai obosit și simți că nu mai ai aer. Dar, dacă totuși nu te lași învins, îți aduni ultimele forțe și poate ieși câștigător.

Și acum avem nevoie să ne adunăm ultimele forțe și să dăm peste cap planurile celor din UDMR.

Ca să reușim, avem nevoie de sprijinul tău. Poți contribui și tu? Donația poate fi cât prețul unui kurtos kalacs, deliciosul cozonac secuiesc pe care mai nou îl găsim și noi în București.

Contribui și tu?


De aproape 3 ani luptăm împreună pentru desființarea Secției Speciale. În tot acest timp, și asociațiile magistraților au cerut desființarea Secției și revenirea anchetelor la DNA. Ne apropiem de acel moment, mai ales că și Comisia de la Veneția și MCV cer acest lucru. Dar mai avem un hop de trecut: să determinăm UDMR să accepte desființarea SIIJ. Susține și tu financiar acțiunea noastră adresată cetățenilor maghiari din România, pentru a îi arăta cu degetul pe cei din UDMR. Intră aici și contribuie.