Email 23 January 2020

Mina care ne amenință viitorul

Australia a luat foc, cele mai grave incendii de vegetație din istoria continentului fac furori. Acolo, încălzirea climei are deja un efect fatal. Și din toate țările din lume, tocmai Australia se pregătește să construiască cea mai mare mină de cărbune din lume. Iar o mare companie internațională, cu centre de producție și în România, ia parte la această crimă de mediu. 

Este vorba despre Siemens, care furnizează tehnologia de semnalizare a liniilor de cale ferată ce ar duce cărbunele din această mega-mină în port.

Dintre toate companiile care oferă tehnologia de semnalizare feroviară necesară minei, doar Siemens a acceptat contractul. Însă avem o ultimă șansă de a preveni Siemens privind dezastrul în care se lasă antrenat. Adunarea generală anuală are loc pe 5 februarie, la München. Împreună cu Campact, organizația noastră soră din Germania, vrem să atragem atenția investitorilor. Mulți acționari sunt deja alarmați de faptul că imaginea companiei, care se dorește a fi responsabilă cu mediul, este în totalitate deteriorată de asocierea cu mina din Australia.

Dacă mii de germani vor merge la fața locului și vor avea câteva sute de mii de susținători ai acestei petiții online, am putea totuși să întoarcem lucrurile. Trebuie să le arătăm celor de la Siemens că s-a aflat până și în România ce vor să facă în Australia. Vă rugăm să semnați acum și să transmiteți apelul și prietenilor.

Adunarea generală Siemens de la München este o oportunitate excelentă. Și chiar dacă nu putem opri mega-mina din Australia, protestul nostru ar fi un semnal important. Să afle toate marile corporații: investițiile în distrugerea climei înseamnă un dezastru de PR și daune de imagine!

Mai multe companii au înțeles deja acest lucru când vine vorba de mina Adani și se retrag. După o campanie comună a susținătorilor Campact din Germania și a GetUp, organizația noastră soră din Australia, Deutsche Bank și-a anulat investiția în urmă cu trei ani. Finanțarea minei Adani de către băncile mari a eșuat. Proiectul este în viață doar pentru că guvernul australian a sărit cu un împrumut de un miliard de dolari.

Și nu doar investitorii s-au retras. Deja Alstom și Hitachi Rail, celelalte companii care ar fi putut livra tehnologia de semnalizare feroviară, au refuzat colaborarea. Acum ajută și tu Siemens să se răzgândească – cu semnătura ta.

Da, semnez

Schimbările climatice nu cunosc granițe,
Roxana și echipa Declic

PS1: Cea mai mare mină de cărbune din lume amenință și Marea Barieră de Corali. Portul adiacent minei de cărbune este situat chiar în imediata vecinătate, iar transportul maritim ar putea provoca daune uriașe acestui ecosistem impresionant. Semnează și tu petiția!

PS2: Te invit să semnezi acest apel, mai ales știind cât de importantă este solidaritatea împotriva proiectelor de minerit. În toți acești ani, comunitatea internațională ne-a fost alături pentru a opri proiecte precum cel de la Roșia Montană. În plus, parteneriatul cu organizații soră precum Campact, din Germania, au dus la retragerea certificatului de sustenabilitate a celui mai mare procesator al lemnului din țara noastră: Schweighofer. E momentul să ne arătăm și noi solidaritatea împotriva mega proiectelor distructive.