Blog 5 March 2022

Celălalt război, din Rusia

Pe lângă un război cu tancuri și rachete, Putin mai poartă unul: cel al propagandei și cenzurii în Rusia.

Dovada acestui război mai puțin vizibil, dar foarte periculos, mi-a fost dată și de o prietenă. În urmă cu câțiva ani, a locuit în Sankt Petersburg. Iar de curând mi-a povestit șocată că prieteni de acolo spun pe rețelele sociale că nu e niciun război în Ucraina.

Ceea ce pentru mine sau alt cetățean al lumii este o dezinformare cosmică, pentru cei mai mulți din Rusia este adevărul. Un adevăr pentru care mașina de propagandă a regimului lucrează neobosită.

Cum altfel decât printr-o minciună ar putea un regim să justifice că soldații săi au invadat o altă țară, ca să moară sau să omoare?

Deși în Rusia există o opoziție a societății civile față de războiul din Ucraina, majoritatea rușilor nu o văd. Nicio publicație rusească nu are voie să relateze despre război în alt mod decât cel acceptat de regim. Cuvinte ca „război”, „atac” și „invazie” sunt cenzurate [1]. În schimb, propaganda picură minciuna „operațiunii de apărare” a Republicilor Donețk și Lugansk, recunoscute doar de Rusia.

După protestele masive din Moscova față de invadarea Ucrainei, peste 6.400 de ruși au fost arestați [2]. Dar asta nu s-a văzut la televiziunea sau publicațiile media de stat rusești. La televizor nu s-au văzut nici imaginile tulburătoare cu rachete care lovesc orașele Kiev și Harkov.

Inspirați de grupul de hackeri activiști Anonymous, preluăm îndemnul lor [3]. Pentru ca cetățenii ruși să vadă că minciunile lui Putin omoară oameni nevinovați, lasă o recenzie și o notă pe Google maps. Ți-am pregătit o selecție cu bancomate din Moscova. Ne-am gândit în special la bancomate, pentru că cetățenii ruși resimt acum sancțiunile economice. Nu mai pot folosi cardul, așa că se duc la bancomate să scoată cash. Probabil, chiar când tu citești aceste rânduri, cineva în Moscova caută pe google cel mai apropiat ATM.
Ne-am gândit și la două mesaje pe care să le lași. Le-am tradus în engleză și rusă.

  • Putin’s army has invaded Ukraine and millions of innocent people are suffering. Some of them are already dead. Stand up to your dictator. Your government is lying to you. Get up! Stop Russian invasion in Ukraine!

Traducere în rusă: Армия Путина напала на Украину и страдают миллионы невинных людей. Некоторые из них уже мертвы. Не потакайте вашему диктатору! Ваше правительство лжет вам. Протестуйте ! Остановите российское вторжение в Украину!

  • The Russian army is not rescuing anyone in Ukraine. Putin ordered the invasion of Ukraine, a peaceful and independent country. Stand up! Stop killing innocent people.

Traducere în rusă: Российская армия никого не спасает в Украине. Путин приказал армии вторгнуться в Украину, мирную и независимую страну. Очнитесь! Хватит убивать невинных людей.

Poți să te inspiri din mesaj, dar îți sugerez să nu îl iei ca atare. Ar fi bine să compui unul personal. De exemplu, poți lua mesajul în rusă și apoi să adaugi partea ta în engleză.

E necesar să faci așa pentru ca algoritmul să detecteze un om care lasă recenziile, și nu un bot. Altfel, mesajul va fi considerat spam și va fi șters. Lași o recenzie pentru ca cetățenii din Rusia să știe că liderul lor e murdar pe mâini de sângele oamenilor nevinovați din Ucraina? Dacă nu te descurci în engleză sau rusă, poți folosi google translate.


Pentru a lăsa o recenzie, click pe butonul de sus. Vei fi direcționat către o listă cu bancomate din Moscova, pe Google Maps. Lista va fi afișată în stânga ecranului. Alege un bancomat din listă, printr-un click pe nume. Dă click apoi pe „Google reviews”, în dreapta, și alege caseta „Write a review”. Lasă mesajul tău și apasă „post”. Pentru a funcționa, este obligatoriu să fii logat cu contul tău de gmail.

Alături de Ucraina,
Ana și echipa Declic

PS: Se pare că nu toți se lasă păcăliți de propagandă și cenzură. Printr-o luare de poziție nemaiîntâlnită în Rusia, peste 170 de clerici ortodocși i-au cerut printr-o scrisoare deschisă lui Vladimir Putin să înceteze războiul împotriva Ucrainei [4]. Pentru ca tot mai mulți cetățeni ruși să afle că la televizor li se spun minciuni grosolane, lasă-le un mesaj. Iar dacă nu ai apucat încă, semnează apelul la solidaritate.


Note:
[1] Opposition to Putin’s war is alive on Moscow’s streets. But no trace of it is covered on Russian TV, cnn[.]com
[2] Don’t call it a war – propaganda filters the truth about Ukraine on Russian media, theguardian[.]com
[3] Anonymous Calls For Fake Google Reviews Of Russian Restaurants To Tell Citizens About Ukraine Invasion, ladbible[.]com
[4] Orthodox Clerics Call For Stop To War In Ukraine In Rare Challenge To Russian Government, rferl[.]org