Blog 28 July 2021

Cercul vicios al dezinformării

Foarte puține semnături ne mai lipsesc ca să notificăm CNA despre petiția Cerem CNA să închidă Firea-Pandele TV. E destul de simplu să atingem pragul de 10.000. Trebuie doar să trimiți petiția cuiva căruia îi pasă când CNA ia decizii preferențial. Te implici și tu?


Poate dacă televiziunea nu ar fi fost a Consiliului Local Voluntari, deci controlată de primarul de acolo, Florentin Pandele, nu ar mai fi primit licența națională de emisie. După legea Audiovizualului, televiziunile autorităților locale pot primi licențe cu o condiție: să transmită informații pentru comunitățile locale. Însă, tocmai acest detaliu esențial nu a contat pentru membrii CNA. Pentru unii dintre ei, pentru că nu toți au votat pentru acordarea licenței.

Dorina Rusu, la al doilea mandat de membră CNA, numită de Președinte, a fost singura care a votat împotrivă. Asta înseamnă că avem o aliată, în interioriul CNA, în cauza petiției noastre. Deci, va fi mai ușor să-i facem pe restul membrilor să ne asculte.

De ceva vreme, ceva nu ne dă pace. Din toamnă, valul 4, cu noua tulpină a virusului, ar putea reveni în forță. Ni se pare cu atât mai grav cu cât rata vaccinării nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă. Iar în cazul celor mai vulnerabili (60+), doar 1 din 3 persoane s-a vaccinat. Sunt date pe care le-am citit într-un raport, publicat de curând de Institutul Național de Sănătate Publică. Experții de acolo ne avertizează că următorul val, cu tulpina Delta, va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările [1].

Poate te gândești ce legătură are Metropola TV cu intenția oamenilor de a se vaccina. Acest post e unul dintre canalele tv care pune umărul astfel încât controversa despre vaccin să crească, iar oamenii să devină și mai confuzi. Deci, și mai puțin dornici să se imunizeze. Pentru emisiunea Mădălin Ionescu Show, cea care dezinformează despre vaccinuri, există și reclamații la CNA [2]. Una dintre acestea e chiar o autosesizare din partea Cristinei Pocora, președinta instituției [3].

Probabil cercul vicios al dezinformării de la Metropola TV nu se vor opri, dacă CNA nu intervine ferm. CNA n-o să intervină dacă noi, membrii Declic, nu intervenim. E motivul pentru care e nevoie acum de implicarea ta. Planul nostru e să creștem numărul de semnături la 10.000. Apoi, să notificăm CNA despre campanie.

Dar ne mai lipsesc foarte puține semnături. Și nu vom reuși să le strângem fără tine. Potrivit regulamentului, membrii CNA se întâlnesc în fiecare marți și joi, iar ședințele sunt publice. Vrem să le trimitem notificarea înainte de următoarea ședință.

Trimiți și tu petiția unui cunoscut/e să o semneze? Când se simt în vizorul cetățenilor, autoritățile sunt motivate să-și facă treaba cum trebuie. CNA nu este o excepție. Așa că te invităm să te gândești puțin care din prietenii tăi crezi că ar susține această petiție. Și să-i inviți să semneze.


Note:
[1] hotnews[.]ro/stiri-coronavirus-24930232-raport-ingrijorator-institutului-national-sanatate-publica-nicio-grupa-varsta-nu-are-rata-vaccinare-mai-mare-40
[2] www.cna[.]ro/article11244,11244.html/
[3] pressone[.]ro/presa-in-pandemie-cu-o-mana-se-iau-bani-de-la-guvern-pentru-a-informa-corect-cu-cealalta-se-scriu-stiri-alarmiste