Stire 27 May 2020

Cerem Comisiei Juridice din Camera Deputaților să oprească distrugerea râurilor prin hidrocentrale

Deputații din Comisia Juridică au un nou termen să depună raportul privind proiectul de lege care permite construcții hidroenergetice chiar și în arii protejate. 

Comunitatea Declic le solicită reprezentanților Comisiei Juridice să renunțe la a aviza pozitiv acest proiect, care ar duce la distrugerea ultimelor râuri libere din România.

Peste 12.900 de membri Declic au semnat deja petiția pentru protejarea râurilor și cer, într-o singură voce: salvați râurile de hidrocentrale construite ilegal în arii protejate!

Legea care ar putea distruge râurile a fost trimisă spre reexaminare de anul trecut, ca urmare a demersurilor făcute de mii de membri ai Comunității Declic. 

În urmă cu o săptămână, membrii Declic s-au mobilizat din nou și le-au cerut liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților să nu voteze legea. În unanimitate, plenul Camerei Deputaților a decis retrimiterea proiectului la deputații Comisiei Juridice. 

Acum, mingea este din nou în terenul deputaților juriști. Sperăm să înțeleagă că, dacă legea trece în forma actuală, ultimele râuri libere din România, la fel și speciile protejate, care depind de cursurile de apă, vor fi puse în pericol. Comunitățile locale nu au de câștigat de pe urma construcțiilor. Legea îi favorizează doar pe constructorii care fac bani din distrugerea râurilor”, spune Denisa Soare, campaigner Declic.  

Râurile din România sunt supraexploatate, grav degradate de amenajările hidroenergetice deja existente. Dacă legea trece în forma actuală, pe orice râu din România s-ar putea ridica o hidrocentrală sau microhidrocentrală, ignorându-se statutul legal de protecție, pe baza sintagmei ”interes public major”. 

Petiția “Salvați râurile de hidrocentrale ilegale în arii protejate!” poate fi semnată aici. Poți afla mai multe detalii despre campanie aici.