Stire 4 October 2022

Declic cere retragerea sprijinului politic pentru ministrul Mediului, Tánczos Barna, și demiterea acestuia din Guvern

Comunitatea Declic cere liderului UDMR, Kelemen Hunor, și premierului Nicolae Ciucă să îi retragă sprijinul politic, respectiv să îl demită pe ministrul Mediului, Tánczos Barna, din cauza comportamentului sub demnitatea funcției de membru al Executivului, precum și pentru lipsa de măsuri adecvate pentru protejarea pădurilor din parcurile naționale.

Reprezentanții Declic consideră că Tánczos Barna nu mai poate fi un partener de dialog cu societatea civilă după scandalul iscat, sâmbătă, de însuși ministrul Mediului, în timpul Caravanei Declic de protejare a pădurilor. Ministrul i-a apostrofat pe membrii Declic și a refuzat dialogul civilizat, în Sâncrăieni, satul său natal, în timp ce mai mulți localnici care au venit odată cu el adresau injurii activiștilor de mediu.

Imaginile needitate care surprind reacția deplasată a ministrului pot fi accesate aici. De asemenea, imaginile de aici demonstrează caracterul duplicitar și mincinos al declarațiilor făcute de ministrul Mediului, în legătura cu scandalul iscat și cu situația parcurilor naturale.

De când e la Mediu, Tánczos Barna NU a luat măsuri reale pentru protejarea pădurilor și pentru salvarea parcurilor naționale. El pare, mai degrabă, un susținător al industriei forestiere. Probabil că de aceea refuză vehement să discute despre punerea sub protecție strictă a tuturor parcurilor naționale și ne aruncă în ochi un proiect pilot, într-un singur parc.
Culmea, chiar și în acel parc așa-zis protejat încă sunt permise tăieri. În plus, despre celelalte 12 parcuri naționale, ministrul refuză să avanseze măcar un termen. De aceea, el trebuie demis de la conducerea Ministerului Mediului până nu va fi prea târziu pentru păduri

Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic

„Caravana Rușinii” a fost o acțiune pașnică a comunității Declic, desfășurată în 22 de orașe și comune din județele Harghita și Covasna. Caravana a plecat, vineri, 30 septembrie, din Piața Constituției, din apropierea Ministerului Mediului. Acțiunea a fost menită să arate adevărata față a ministrului Mediului, Tánczos Barna, ale cărui decizii duc la distrugerea pădurilor din parcurile naționale. Până la apariția ministrului, în satul său, Caravana s-a desfășurat fără niciun fel de conflicte.


Citește aici petiția „Cerem demiterea lui Tánczos Barna