Stire 5 May 2020

Cerem senatorilor să aprobe un proiect care poate salva pădurea de tăieri masive

Senatorii votează, marți, 5 mai 2020, un proiect de lege care interzice blocarea furtului de lemn rezultat prin tocarea arborilor tăiați ilegali.

Comunitatea Declic solicită tuturor senatorilor, indiferent de culoarea politică, să voteze pentru acest proiect și să salveze pădurea.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament, ca urmare a unei petiții inițiate de Comunitatea Declic și semnate de peste 23.000 de cetățeni.

Cei peste 23 000 de membri Declic cer autorităților să schimbe definiția materialului lemnos din Codul Silvic. Actuala formulare din lege spune că tocătura de lemn nu este material lemnos. Asta permite exploatatorilor de lemn să toace, cu utilaje industriale de mare capacitate, copacii tăiați ilegal. Mai apoi marfa este expediată sub prelate, fără a avea nevoie de avizele obișnuite pentru transport și vânzare de lemn.

„Facem apel la senatori să ne arate că sunt de partea pădurilor și că nu apleacă urechea la interesele mafiei lemnului. Românii au ieșit cu miile în stradă să ceară protecția pădurilor, au semnat, zeci de mii, această petiție. Votul senatorilor este un mesaj direct pentru cei cei 800 000 de membri ai comunității Declic, care vor ști apoi către cine să își îndrepte voturile la alegerile parlamentare ” spune Antoniu Bumb, campaigner Declic.

Petiția pe care se bazează acest proiect de lege s-a născut în urma unei investigații Declic lansate în cursul anului trecut. Investigația dezvăluie una din principalele metode prin care lemnul furat este transportat și vândut cu aparențe de legalitate. Acest lucru e posibil din cauza unui articol din Codul Silvic ce contrazice normele europene și care spune, în mod paradoxal, că nu tot lemnul este „material lemnos”.

Această scăpare din lege permite mafiei lemnului să toace și să transporte lemnul furat ca și când ar fi o marfă banală. Adică fără autorizațiile necesare materialului lemnos, doar cu acte de însoțire a mărfii ce pot fi cumpărate de la orice librărie.

Proiectul de lege aflat în fața votului a fost inițiat de Senatorul USR Mihai Goțiu. După ce va trece de Senat, proiectul va ajunge, pentru votul final, în Camera Deputaților.


Petiția Declic „Lege pentru pădure, nu pentru hoți” poate fi semnată aici.