Email 5 December 2019

Certej: scrie procurorului-șef DNA (2)

Scrie procurorului-șef DNA.

Zilele trecute am primit o veste care pur și simplu m-a lăsat fără respirație. În doar 10 zile de la preluarea cazului, Secția de combatere a infracțiunilor de corupție din cadrul DNA a clasat din nou dosarul de la Certej. Asta după ce am obținut cu greu mutarea la București a anchetei și am anulat o altă clasare, dată de DNA Alba.

Ilegalitățile au fost făcute atunci când vaste suprafețe de pădure, ce au aparținut de drept sătenilor, au ajuns abuziv la compania minieră.

Am refuzat să ne descurajăm și ne-am pus din nou pe treabă. Am stat ore în șir cu avocați specializați în drept penal și mi-au explicat motivele pentru care DNA nu ar fi trebuit să claseze dosarul. Am pus argumentele într-un memoriu pe care să-l trimitem către procurorul-șef, Călin Nistor. Dar timpul e scurt. 10 decembrie e termenul limită până la care putem trimite critici împotriva soluției de clasare.

În acest moment, dacă nu e anulată clasarea și dacă ilegalitățile rămân nepedepsite, avizarea proiectului minier Certej va putea continua. Ba mai mult, compania minieră va putea susține că a fost legitim și onest modul în care a obținut terenul de la primărie.

Știm însă, din cercetarea penală realizată până acum, că faptele de corupție au existat. Au fost implicați de la consilieri locali, membri ai comisiilor locale și județene de retrocedări până la primar și angajați ai companiei miniere. Cercetarea acestor infracțiuni a fost recomandată inclusiv de procurorul-șef Nistor prin ordonanța pe care a dat-o în august. La acea vreme, Nistor dădea o nouă șansă anchetei și infirma soluția de clasare a Biroului Teritorial DNA Alba.

Însă noul procuror de caz al DNA a evaluat greșit. În doar 10 zile a semnat o nouă clasare. În motivarea sa, a prezentat decizia controversată a CCR prin care se spunea că abuzul în serviciu se “îndeplinește prin încălcarea legii”. El a susținut că făptuitorii de la Certej au acționat încălcând o hotărâre de guvern și nu o lege. Prin urmare, el zice că nu a existat nicio infracțiune. 

Am apelat din nou la avocați și ei au analizat în amănunt conținutul clasării. A rezultat că procurorul a apreciat greșit abuzul în serviciu. La stabilirea amplasamentului unui teren, atribuțiile membrilor comisiilor locale și județene de fond funciar sunt stabilite prin lege și nu prin hotărâre de guvern. Adică procurorul a făcut o confuzie privind legislația care se aplică în acest caz.  

În această clipă, aș vrea să te pot privi în ochi. Aș vrea să îți explic pe îndelete cât este important pentru Certej să trimiți și tu memoriul către Nistor. Dar pot să îți trimit doar acest email și să îți spun că îți ia doar câteva clickuri. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât cresc șansele ca procurorul-șef DNA să își aplece din nou atenția către acest dosar și să infirme clasarea. Timpul nu ne este aliat, luni este termenul limită.

Superficialitatea noii soluții de clasare ne poate costa scump. Corupția din jurul proiectului minier Certej se va putea extinde nestingherită până când două iazuri cu cianuri vor lua locul munților de la Certej. Trimiți și tu chiar acum către procurorului-șef DNA memoriul prin care cerm infirmarea soluției de clasare? Scrie-i procurorului-șef DNA.

Da, îi scriu