Stire 31 August 2016

CETA: Un mesaj pe care Cioloș nu ar vrea să-l vadă

Acum două săptămâni am trimis un chestionar către membrii de-clic care au semnat petițiile împotriva tratatelor TTIP și CETA prin care îi întrebam ce părere au despre adoptarea acordului comercial UE-Canada (CETA)[1].

Acum două săptămâni am trimis un chestionar către membrii de-clic care au semnat petițiile împotriva tratatelor TTIP și CETA prin care îi întrebam ce părere au despre adoptarea acordului comercial UE-Canada (CETA)[1].

565 de persoane au răspuns la chestionar. Acestea sunt rezultatele:

  • 81% consideră că România nu trebuie să adopte CETA în forma actuală

  • 97% cred că ministrul economiei, Costin Borc, și prim-ministrul Dacian Cioloș, ar trebui să nu permită aplicarea provizorie [2] a acordului CETA fără ratificarea sa de către Parlamentul României.

  • 99% cer ca ministrul economiei, Costin Borc, să prezinte public un studiu de fundamentare care analizează consecințele tratatului asupra României, înaintea formulării unei decizii privind CETA

Peste mai puțin de o lună miniștrii economiei din statele UE se vor întâlni la o cafea (adică vor avea o așa zisă ”întâlnire informală”) ca să se târguiască dacă vor semna CETA sau nu. Ministrul Costin Borc și prim-ministrul Dacian Cioloș vor formula poziția României.

CETA este un acord negociat între UE și Canada, care ne amenință dreptul la sănătate, hrană sănătoasă și natură curată. 

Așa că ne-am gândit să afișăm mesajul nostru de respingere a acordului CETA în spațiul public, ca să-l vadă prim-ministrul Dacian Cioloș și ministrul economiei Costin Borc.

Vrem să punem acest mesaj pe o coloană de la metrou care rulează trei secvențe succesive. Acest spațiu de afișaj se află în stația de metrou Piața Victoriei, pe unde trec zilnic mii de oameni, inclusiv angajați ai Guvernului.

Schita mesaj CETA

Dacă 270 dintre noi contribuie cu 10 lei, acoperim costul de producție și închiriere a spațiului de afișaj pentru 2 săptămâni.

Contribuie și tu

de-clic este finanțat în totalitate de către oameni ca tine. Nu de către corporații sau partide politice. Așa că putem să-i tragem pe toți la răspundere, inclusiv pe cei care semnează CETA în numele nostru (ei speră că noi nu ne vom implica).

***

CETA ar putea:

–  Să permită corporațiilor străine să dea în judecată guvernele dacă acestea ar lua decizii care ar putea să le afecteze profiturile potențiale (de ex. plafonarea prețului energiei)

– Să nu permită recuperarea de către stat a serviciilor publice odată privatizate (de ex. serviciile medicale de urgență, companiile furnizoare de energie, apă sau poștă)

– Să relaxeze regulile de protecție a consumatorilor și a mediului înconjurător.

– Să devină ”ușa din dos” pentru TTIP: Va fi de ajuns ca corporațiile din SUA să-și facă o filială în Canada și să treacă toate investițiile pe care le fac în UE prin ea, pentru a intra sub “protecția” prevederilor ISDS/ICS din CETA.

Note:

[1] CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement / Acordul economic și comercial cuprinzător) este, de fapt, un text mamut cu atât de multe măsuri inutile ambalate în el încât este o glumă să-l numim un simplu “acord comercial”. CETA va avea un impact asupra fiecărui cetățean european într-un fel sau altul, fie prin alimentele pe care le consumăm sau prin costul vizitelor noastre la spital.

[2] Aplicarea provizorie înseamnă că acordul CETA va intra în vigoare imediat după semnare, fără a aștepta votul din parlamentele naționale.