Blog 14 September 2021

Cheia desființării Secției Speciale

Pe 23 octombrie se împlinesc trei ani de la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pe scurt, a Secției Speciale. Liviu Dragnea este cel care și-a dorit-o cu ardoare, dar politicienii altor partide nu au făcut mare lucru să o închidă. Dimpotrivă. Așa se face că secția cu 7 procurori, printre care și Adina Florea, a ajuns să încurajeze corupția în rândul magistraților, prin inactivitate.

Până acum le-am cerut tuturor miniștrilor Justiției să o desființeze. L-am convins pe Cătălin Predoiu să finalizeze proiectul de lege, iar pe Stelian Ion să îl trimită către Parlament. Am obținut chiar și votul Camerei Deputaților. Doar că, la Senat, legea este împotmolită de 6 luni.

PNL și USR PLUS s-au certat atât de tare din cauza reformelor din Justiție, încât au rupt coaliția de guvernare. În tot scandalul generat, puțină lume mai e atentă că UDMR are cheia închiderii Secției Speciale.

Până acum, nimeni nu a pus reflectoarele pe UDMR, care a stat în umbra PNL și USR PLUS, dar al cărui vot este decisiv. Acum, însă, avem un moment-cheie. Pe 17 septembrie are loc al 15-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România. Membrii de partid se întâlnesc la Târgu Mureș pentru a discuta și a vota prioritățile următorilor doi ani.

Așa că am decis să mergem și noi la congresul UDMR cu mesajul „UDMR, nu învârti spirala corupției!”. Ca prezența noastră să fie vizibilă, vom duce cu noi un mandat de mari dimensiuni prin care le cerem să respecte independența justiției.

Vrem, astfel, ca toți liderii partidului să afle despre petiția Declic privind desființarea Secției Speciale, iar maghiarii din zonă să audă că partidul pe care îl susțin este de partea magistraților corupți. Deja din zona Mureșului am primit multe mesaje de la oameni nemulțumiți de felul în care funcționează justiția. Prezența noastră la congres va pune în lumina reflectoarelor un subiect spinos pentru liderii maghiari.

Congresul are loc vineri, dar pregătirile noastre au început de săptămânile trecute. Am realizat materialele de protest, inclusiv două bannere cu mesaje adaptate evenimentului. Am notificat autoritățile și am început să îi contactăm pe membrii Declic din Targu Mureș care vor să ne însoțească. Acum urmează să dăm în lucru un mandat de mari dimensiuni, pentru pozele de presă, și unul mai mic, pentru a i-l înmâna lui Kelemen Hunor. Costul acțiunii este de 3.000 de lei și include realizarea materialelor, deplasarea la Târgu Mureș, precum și promovarea în mediul online post-congres.

Poți să contribui și tu, ca să reușim să facem vizibilă acțiunea?


Am discutat deja cu mai mulți maghiari din zona Târgu Mureș. Mulți sunt nemulțumiți că UDMR nu dă un vot pentru justiția independentă, pentru desființarea Secției Speciale. Sperăm că ei se vor alătura protestului nostru de vineri. Noi, ceilalți aproape 22.000 de semnatari ai petiției Cerem desființarea Secției Speciale, putem susține acțiunea cu o donație, ca să acoperim costul materialelor. Contribuie și tu acum, apăsând aici. Donația ta este 100% sigură, folosim aceleași instrumente de plată online precum marii comercianți de pe internet.