Blog 19 February 2024

Chestionar: întrebări pentru tine

Uau, suntem deja peste 35.000 de cetățeni care am semnat petiția pentru taxe mai mici pe salariile părinților. Vorba aia, „unde-s mulți, puterea crește”. Și, aș adăuga, „indiferența politicienilor nu sporește”.

O să fiu extrem de sinceră cu tine. Nu mă aștept ca politicienii, cărora le-am trimis deja petiția, să ne dea câștig de cauză prea ușor. Însă, dacă strângem rândurile și ne ținem de capul lor, le va fi tare greu să ne ignore.

M-am gândit deja la câteva idei pentru a crește presiunea publică a Comunității Declic pe subiectul facilităților fiscale acordate părinților. Însă, am nevoie să știu părerea ta, pentru a lua cea mai bună decizie de continuare a campaniei.

Am făcut un scurt chestionar, pe care te rog să-l completezi. Îți va lua doar 2 minute. Iar răspunsul tău, alături de cele ale celorlalți semnatari, este extrem de valoros.

Părinții din România se confruntă cu cheltuieli imense pentru creșterea copiilor. Fără o susținere consistentă din partea statului, natalitatea scade alarmant. Anul trecut, în țara noastră, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii de 100 ani. Politicienii declară că vor să rezolve problema demografică, însă măsurile pe care le iau nu sunt suficiente.

De exemplu, Guvernul a dat anul trecut o hotărâre prin care angajații cu copii la școală beneficiază de o scutire de taxe. Doar că scutirea este una ridicolă, de numai 10 lei pe lună.

Zilele acestea, ministra Familiei și Tineretului, Natalia Intotero, vorbește despre un program de facilități pentru părinți. Doar că în program ar intra numai familiile monoparentale și familiile cu mai mult de trei copii.

Pe de altă parte, un proiect legislativ promițător pentru reducerea taxelor tuturor părinților stă blocat în Parlament, din cauza lipsurilor bugetare. Deși soluții precum combaterea evaziunii fiscale sau taxarea marilor profituri ar putea oferi fondurile necesare, proiectul pur și simplu nu avansează.

După cum poți observa, sunt foarte mulți politicieni spre care putem îndrepta presiunea Comunității Declic, din care faci și tu parte.

Putem să ne ținem scai de Marcel Ciolacu, să crească substanțial acea sumă de 10 lei pe lună, pentru fiecare copil. Sau îi putem cere ministrei Familiei să includă facilități pentru toți părinții, în Legea Familiei. Sau putem să-i presăm pe liderii partidelor politice să dea undă verde proiectului de lege din Parlament.

Pentru ca presiunea publică să funcționeze, trebuie să alegem, împreună, o “țintă”. Apoi, tot împreună, să acționăm în direcția aleasă de cei mai mulți dintre noi. Îmi spui și tu părerea ta, în chestionarul de mai jos?

Pentru că cele mai bune decizii le luăm împreună,
Anduța și echipa Declic

P.S. Răspunsul colectiv ne-a ghidat și în trecut, în cazul legii anti-viol. Atunci, membrii și membrele Comunității Declic au optat pentru un prag de vârstă de 16 ani pentru a stabili vârsta consimțământului. Acest răspuns, oferit tot printr-un chestionar online precum acesta, ne-a permis să exercităm o presiune puternică asupra decidenților și să transformăm petiția noastră într-o lege atât de necesară.