Actiune 6 February 2023

Chirurgul Gheorghe Burnei revine

Mi se pare, pur și simplu, o nedreptate fără margini. Chirurgul Gheorghe Burnei s-ar putea întoarce la masa de operație să facă experimente pe alți copii. Faptele sale de omor din culpă și vătămare corporală s-au prescris. Justiția nu-i mai poate lua dreptul de a profesa, dar Colegiul Medicilor poate. O petiție cu mii de semnături și o presiune publică mare ar putea să repare nedreptatea. Semnezi și tu petiția pentru ca Burnei să nu schilodească alți copii?

Sunt sigură că îți amintești de Gheorghe Burnei. A fost inculpat după ce Casa Jurnalistului a publicat o serie de investigații despre gravele erori medicale pe care le-a comis. Despre cum chirurgul ortoped a folosit un implant neomologat pe o fetiță care a rămas la pat sau cum un alt copil a murit pe masa lui de operație. S-a întâmplat după o „intervenție în premieră națională”, în care Burnei a folosit un implant nerecomandat [1].

După 7 ani, chirurgul a scăpat doar cu o condamnare definitivă pentru luare de mită. Iar dosarele în care a fost acuzat pentru omor din culpă și vătămare corporală s-au prescris.

Motivul este o decizie controversată a Curții Constituționale. Gheorghe Burnei, alături de numeroși pedofili, criminali sau evazioniști, se bucură de această hotărâre prin care faptele lor penale, comise înainte de 2022, se prescriu.

Am citit că a durat 5 ani pentru ca INML să pună un aviz pe un raport medico-legal care a consemnat moartea unui copil, după ce a fost operat de Burnei. 5 ani pentru un simplu aviz.

Cel mai îngrozitor este că Burnei vrea să se întoarcă. Anul trecut a cerut instanței să îl lase să opereze. Iar în 2 luni îi expiră interdicția de a profesa, dintr-o hotărâre judecătorească.De asemenea, în 2017, când cazul explodase și era cercetat, a încercat să profeseze la o clinică privată. Clinica a renunțat după revolta publică.

Faptele sale s-au prescris, dar memoria noastră nu se prescrie.

Deși, în trecut, Colegiul Medicilor l-a susținut pe chirurg, conducerea s-a schimbat în 2020. Această instituție este singura care poate să îl mai sancționeze. A mai făcut acest lucru pentru alți chirurgi, în trecut.

În 2007, Colegiul Medicilor i-a aplicat medicului Radu Trancă interdicția disciplinară de a profesa. S-a întâmplat după ce a fost acuzat de viol și tentativă de omor într-un caz în care o tânără a fost aruncată de la balconul locuinței sale [2].

Cerem Colegiului Medicilor ca măcar în ceasul al 13-lea să acționeze în favoarea copiilor și familiilor care au fost mutilate pe viață de activitatea lui Gheorghe Burnei. Acest chirurg este un pericol și trebuie oprit. Semnezi și tu petiția pentru ca Burnei să nu se mai întoarcă niciodată în spital?

Memoria noastră nu se prescrie,
Ana și echipa Declic

PS: Îmi amintesc cât de revoltată am fost în 2016, când am aflat despre caz. Cât de abjecți mi s-au părut apărătorii lui Burnei. Cât de grețoase au fost campaniile de spălare a imaginii în prime-time la televizor și în presă. Nu-l putem lăsa să se întoarcă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. E important să ne solidarizăm și să punem presiune pe Colegiul Medicilor. Hai să nu mai așteptăm să facă altcineva primul pas ca să ne implicăm. Fii tu cel sau cea care face primul pas și semnează petiția pentru ca Burnei să nu se mai întoarcă. Apoi se vor alătura și alții care nu au uitat.


Note:
[1] casajurnalistului[.]ro, A fost un experiment/Oricum murea
[2] mediafax[.]ro, Medicul Trancă cere in instanță anularea interdicției de a profesa