Stire 23 February 2017

Cum votează Comisia de Mediu pe legea anti-cianuri?

Miercuri, 1 martie, Comisia de mediu și Echilibru ecologic din Camera Deputaților se reunește pentru o nouă ședință în care legea anti-cianura se va afla pe ordinea de zi.

Miercuri, 1 martie, Comisia de mediu și Echilibru ecologic din Camera Deputaților se reunește pentru o nouă ședință în care legea anti-cianura se va afla pe ordinea de zi.

După ce în ultima ședință deputații au tras chiulul, speriați de atenția pe care subiectul cianură îl primește, așteptăm cu mare interes discuția și votul de miercuri.


Sute dintre noi deja le-am scris mesaje pe e-mail. E momentul să purtăm discuția public, și pe paginile de Facebook ale fiecărul deputat. Mai jos găsiți lista membrilor Comisiei de Mediu care urmează să își spună punctul de vedere pe legea anti-cianuri, alături de linkul către pagina de facebook a fiecărui deputat, unde le puteți lăsa mesaje (în comentarii la postări sau în mesageria paginii):


Borza Remus-Adrian / ALDE / www.facebook.com/remus.borza

Alexe Costel / PNL / www.facebook.com/alexe.costel

Bichineţ Corneliu / PMP / www.facebook.com/corneliu.bichinet

Pană Adriana-Doina / PSD / www.facebook.com/pana.doina

Bogdan Gheorghe-Dănuţ / PSD /  

Farago Petru / UDMR / www.facebook.com/peter.farago.10

Lungu Tudoriţa / PNL / www.facebook.com/tudorita.lungu

Mihălcescu Carmen-Ileana / PSD / www.facebook.com/ileana.moldovan

Popa Florin / PSD /

Radu Anişoara / PSD / www.facebook.com/Radu-Anisoara-730908857062076/

Răcuci Claudiu-Vasile / PNL / www.facebook.com/claudiu.racuci

Simion Lucian-Eduard / PSD / www.facebook.com/simion.edi

Spânu Ion / PSD /

Suciu Vasile-Daniel / PSD / www.facebook.com/Vasile-Daniel-Suciu-108723169291363

Varga Glad-Aurel / PNL / www.facebook.com/varga.glad

Zainea Cornel / USR / www.facebook.com/cornel.zainea.9


Dacă nu aveți inspirație sau timp pentru a compune un alt mesaj, îl puteți folosi pe cel de mai jos:


Propunerea de interzicere a cianurii este acum pe masa dumneavoastră și este o problemă care mă interesează direct, nu doar pe mine, ci și pe cei din jurul meu. PLx 594/2013 se află pe ordinea de zi a ședinței din 21 februarie pentru dezbatere și realizarea unui raport. Suntem zeci de mii de cetățeni cei care privim în aceste momente către dvs., în așteptarea unei decizii corecte care să interzică utilizarea cianurii în industria minieră din România.

Dacă stăm o secundă și ne gândim cine are de câștigat de pe urma folosirii cianurii, vom vedea că în timp ce industria își împarte profitul, noi cetățenii, împărțim poluarea și costurile dezastrelor. Mitul locurilor de muncă produse de utilizarea cianurii este la fel de derizoriu precum mitul existenței cianurii de sodiu în cafeaua pe care o bem zi de zi.

În România există 64 de zăcăminte aurifere, iar dacă doar două dintre ele ar fi exploatate, țara noastră ar utiliza cea mai mare cantitate de cianuri de pe continent (de exemplu: 1 634t/ an la Certej și 13 000t/ an la Roșia Montană). Între 2000-2015 s-au produs 30 de scurgeri, deversări și accidente generate de transportul sau utilizarea cianurii în procesarea minereului în întreaga lume. Nu acesta este viitorul pe care îl vreau pentru țara mea.

In calitatea dvs de membru al Comisiei de Mediu, ne punem totuși încrederea că veți acționa cu responsabilitate în vederea protejării naturii din România.

——-

Mobilizarea trebuie să continue. Legea anti-cianuri se află pe ultima sută de metri în camera decizională. Singura metodă prin care ne putem face auziți este presiune publică!

Iar miercuri, așa cum am anunțat, vom fi prezenți din nou la ședința comisiei pentru a transmite membrilor comisiei din nou argumentele pentru interzicerea ciaurii în minerit în România.

Echipa de-clic.

ps. dacă ne puteți ajuta să completăm lista cu paginile celor ce lipsesc, vă rămânem recunoscători. Așteptăm detaliile pe [email protected]