Blog 6 May 2022

Cine a ajuns la CCR

În urmă cu mai mulți ani, am fost la prima mea ședință de Consiliu Județean, de unde a trebuit să mă întorc cu o știre. Era pe vremea când îmi făceam stagiul de practică în facultate. Mă așteptam ca participanții la discuție să fie cel puțin politicoși. Să asculte ce au de zis interlocutorii lor, așa cum se întâmplă într-un dialog. Dar am asistat la un număr de circ, pentru care nu plătisem bilet.

Timp de trei ore s-a urlat, s-a făcut bășcălie și s-au tăiat microfoane. La un moment dat, un primar venit dintr-un sat a ieșit să-și răcorească nervii. Totuși, pe mine nu m-a îngrijorat nimic din ce s-a întâmplat acolo.

Mult timp după aceea, le-am povestit amuzată colegilor mei ce am văzut în ședință. Mi se părea ceva hazliu, care mă făcea să zic „să vezi ce trăsnaie mi s-a întâmplat”. Dacă aș fi știut atunci că aceea nu va fi doar o întâmplare izolată, mi-ar fi pierit imediat râsul.

Săptămâna asta m-am uitat la ședința Camerei Deputaților în care s-a votat noul judecător la CCR. A fost de parcă m-aș fi teleportat pe vremurile studenției, în ședința de Consiliu Județean. Același circ, miștocăreală și declarații războinice de la microfoane. Doar că acum cei care vorbeau aveau costume mai bune și fotolii mai moi.

Ședința a întârziat pentru că parlamentarii stăteau cu spatele la cel care vorbea de la tribună. Iar pentru unii era mai important să afle de unde a învățat kung-fu candidatul la funcția de judecător CCR, Cristi Danileț, decât să asculte ce merite profesionale are.

Spre deosebire de acum câțiva ani, ce am văzut acum nu mi se mai pare deloc amuzant. Sunt de-a dreptul scârbită de nivelul discuțiilor din Parlament.

Dar, când privesc spre tine și mulți alți membri și membre care s-au implicat pentru ca noii judecători să fie apolitici, integri și competenți, văd speranță.

Nu suntem genul de oameni care evită luptele grele. De aceea, ne-am implicat constant pentru depolitizarea Curții Constituționale.

Fie că le-ai scris mesaje pe Facebook liderilor de grupuri parlamentare, ai contribuit pentru publicarea machetei „Frăția CCR” în ziarul Libertatea sau că ai postat această machetă pe paginile celor care au un cuvânt de spus în numirile CCR, a fost încă o confirmare. Luptele grele nu le ducem niciodată singuri.

Campania depolitizării CCR s-a dovedit a fi una de lungă durată. Comunitatea Declic a cerut ca judecătorii să fie apolitici și în urmă cu 3 ani. De atunci, peste 58.600 ne-am unit pentru că nu am mai vrut ca CCR să fie paiața politicienilor.

În urma campaniei Declic din 2019, partidele USR, PNL, PLUS, PMP și UDMR și-au asumat public că vor ca judecătorii să fie apolitici. Alianțele politice s-au schimbat. Iar acum partidele care au majoritatea în Parlament ne-au arătat că depolitizarea și integritatea CCR nu mai sunt importante.

De asta, Camera Deputaților a decis că Bogdan Licu, propunerea PSD, susținută de PNL și UDMR, va fi unul dintre cei trei noi judecători de la CCR. Deși nu a fost membru într-un partid politic, și-a plagiat teza de doctorat și a avut note de 5 și 6 la probele examenului de licență. La Senat, parlamentarii au votat-o pe senatoarea PNL Iulia Scântei. Aceștia nu s-au abătut de la regula nescrisă a numirilor CCR și iarăși au trimis un politician la Curte.

Președintele Iohannis încă nu a făcut publică numirea sa. Dar este de așteptat să o nominalizeze pe Mihaela Ciochină. Despre ea nu se știe mai nimic, în afară că este consilier prezidențial în Departamentul Constituțional Legislativ. Acest lucru spune multe despre lipsa de transparență de la Administrația Prezidențială.

Poate citești toate astea și te întrebi ce sens mai are să continuăm. Mă gândesc că și tu vezi descurajare în voturile din Parlament. Poate îți zici că e imposibil să schimbăm o instituție atât de politizată cum este Curtea Constituțională.

Dar aș vrea să-ți reamintesc că imposibilă părea și redeschiderea dosarului 10 august. Avea toate șansele să fie un alt dosar al Revoluției, cu vinovați care nu vor fi niciodată pedepsiți. Dar, pentru că oameni ca tine și ca mulți alții din Comunitate s-au încăpățânat și au continuat să susțină cheltuielile juridice, ancheta a fost reluată. Șefii Jandarmeriei care au ordonat atacul fără milă asupra manifestanților pașnici sunt acum urmăriți penal.


Datorită donațiilor lunare de la membrii noștri, putem continua să presăm Parlamentul și Administrația Prezidențială pentru independența CCR. Doar datorită ție, avem șansa unui cuvânt greu de spus și peste 3 ani, când iarăși se vor schimba judecători la CCR.

Îți mulțumim că ne susții lună de lună,
Ana și echipa Declic