Blog 29 November 2022

Cine taie de la Educație

6% din PIB trebuie să ajungă anual la Educație, prin bugetul de stat. Asta spune legea, negru pe alb, din 2011. Însă, chiar legiuitorii încalcă legea, în fiecare an. Dacă nu vrei să închizi ochii la această mare nedreptate, semnează petiția „6% din PIB pentru Educație.

Săptămâna viitoare, Guvernul va trimite spre aprobare Parlamentului bugetul de stat pentru anul 2023. Tare mă tem că politicienii plănuiesc să taie zdravăn banii pentru Educație.

Am toate motivele să cred asta. În fiecare din ultimii 11 ani, parlamentarii au încălcat legea care spune că 6% din PIB trebuie alocat Educației. Pentru 2022, de exemplu, au dat mai puțin de jumătate din banii cuveniți.

În ritmul ăsta, vom continua să avem copii îngrămădiți câte 40 în clase, din lipsă de spațiu. Sau cu un program școlar chinuitor, în două sau chiar trei schimburi. Sau copii peste care tavanul se poate prăbuși în orice moment. Fondul de burse sociale sau de merit este insignifiant și încă nu există un program „masă caldă în școli” la nivel național.

Mii de copii încă merg kilometri întregi pe jos, până la școală, pentru că nu există transport public adecvat. Unii riscă să întâlnească ursul pe drum. Iar la școală să le înghețe mâna pe stilou, din cauza frigului din clase. Dacă au nevoie la toaletă, trebuie să meargă prin frig, la hazna. Suntem în secolul XXI și, totuși, copiii noștri învață în școli demne de secolul trecut.

Toată lumea spune că este nevoie ca de aer de creștere masivă a investițiilor în Educație. Totuși, riscăm ca aleșii să continue să facă abuz de puterea cu care au fost învestiți și să taie nestingheriți fondurile necesare școlilor. Au văzut că le merge foarte bine așa și că nimeni nu reacționează puternic la fărădelegea pe care o fac.

De aceea, îndreptăm chiar acum reflectorul civic spre Parlament. Le cerem politicienilor să nu cumva să se mai atingă de banii destinați sistemului de educație. Este momentul ca fiecare dintre noi să ia atitudine și să nu mai acceptăm ca legea educației să fie călcată în picioare. Măcar acum, în al doisprezecelea ceas și al doisprezecelea an al legii care asigură 6% din PIB pentru Educație.

În lipsa unei mișcări civice puternice, parlamentarii nu se vor opri din a încălca legea. Iar o mișcare civică puternică pro-Educație poate începe cu o simplă semnătură a petiției 6% din PIB pentru Educație”.

Pentru mine, să semnez înseamnă că mă delimitez clar de cei care-și bat joc de șansa unui viitor mai bun pentru România, prin educație. Semnătura ta poate însemna același lucru.

Sau, pentru tine, poate însemna că respectarea legii educației nu este negociabilă și că nu accepți jumătăți de măsură. Indiferent de motivația ta pentru a semna, ia în considerare faptul că suntem sute de mii de cetățeni activi în Comunitatea Declic.

Dacă fiecare dintre noi semnează petiția, parlamentarii o vor vedea ca pe o alertă. Le va arăta că noi, cetățenii, strângem rândurile, pentru Educație.

O astfel de alertă s-a petrecut chiar zilele trecute, după ce peste 40.000 de cetățeni au semnat pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc și pariuri sportive. Petiția Declic a fost văzută de politicieni, iar presiunea publică a funcționat. Un proiect de lege a fost inițiat de urgență în Parlament, cu susținere de la majoritatea partidelor.

La fel se poate întâmpla și acum, dacă tu, eu și alți zeci de mii de membri Declic ne vom mobiliza. De aceea, este nevoie să ne adunăm cât mai mulți cetățeni activi. Cetățeni care să nu închidem ochii, să nu tăcem, să nu rămânem pasivi la abuzul perpetuu al politicienilor.

Avem doar câteva zile la dispoziție, să strângem zeci de mii de semnături. Pe 9 decembrie, Guvernul va publica proiectul de buget pe anul viitor și, imediat după, va ajunge la vot în Parlament. Dacă vrei ca Educația să primească 6% din PIB, semnează petiția, chiar acum.

Pentru un viitor mai bun, prin educație,
Anduța și echipa Declic

PS: În fiecare an, 1 decembrie este prilej pentru fiecare dintre noi să simțim spiritul de unitate și de solidaritate al cetățenilor acestei țări. De data aceasta, hai să fim împreună, pentru Educație. Semnează petiția „6% din PIB pentru Educație”.