Blog 3 December 2019

Cine urmează după Kovesi?

Ministrul Justiției a demarat ieri procedura de numire pentru procurorii-șefi ai DNA, Parchetului General și DIICOT. Procurorii nu trebuie să se mai simtă datori celor care îi numesc. De aceea, cerem procurori-sefi numiti printr-o procedura transparenta.

Acești procurori-sefi vor coordona timp de 3 ani activitatea din marile dosare, în care vor fi cercetați politicieni ori oameni de afaceri influenți. Dacă vor fi numiți pe criterii politice, cu înțelegeri făcute în spatele ușilor închise, atunci se vor simți datori politicienilor.

Omul sfințește locul. Așa și procurorii care conduc o instituție. Deși i s-au reproșat multe, pe vremea când Laura Codruța Kovesi era în fruntea DNA, vedeam ministri, parlamentari, oameni de afaceri influenți puși sub acuzare și apoi condamnați pentru corupție. 

În aceeași perioadă cu Laura Codruța Kovesi la DNA, la DIICOT era procuror-șef Alina Bica. Marile dosare ale DIICOT erau inexistente. Apoi, odată cu arestarea sa, am aflat că Alina Bica avea o strânsă relație de prietenie cu Liviu Dragnea.Aveau chiar câte un număr de telefon dedicat pentru discuții și un loc secret unde se întâlneau. Atunci am înțeles de ce marile dosare cu miză de zeci de milioane de euro erau blocate. 

Cam asta este diferența între un procuror care se simte dator unui politician și unul care ajunge în funcție prin propriile forțe. 

Dacă am avea o procedură transparentă de numire, nu am mai ajunge în această situație. 

O procedură transparentă înseamă ca:

  • Proiectele de management și interviurile de la Ministerul Justiției să fie transmise public
  • Audierea din Secția pentru Procurori a CSM să fie publică
  • Ministrul Justiției să motiveze pe criterii de performanță și integritate propunerile înaintate către președintele României
  • Președintele României să țină cont de avizul Secției pentru procurori a CSM, singura instituție fără apartenență politică din procedura de numire

Îți iei și tu 1 minut să semnezi petiția? Avem mai puțin de o lună la dispoziție să reușim. Pe 23 decembrie e ultima zi pentru depunerea candidaturilor. Dacă și tu îți dorești o justiție în care să ai încredere, semnează acum petiția.

Din păcate, în acest moment asupra justiției încă planeză suspiciuni. Numirea Adinei Florea în fruntea Secției Speciale de către Tudorel Toader dovedește că politicul încă are influență asupra unor procurori. Iar asta trebuie să înceteze. O procedură clară și transparentă ar lămuri pentru totdeauna problema, indiferent de cine va fi ministru al Justiției. 

Nu e suficient că am oprit modificările toxice la legile Justiției. Dacă politicul va încerca să controleze justiția, atunci ne întoarcem în perioada Liviu Dragnea, când a fost înființată secția specială, când Tudorel Toader conducea Ministerul Justiției, iar noi ieșeam în stradă împotriva OUG 13.

Politicienii vor să aibă justiția în mâini. Le asigură confort și liniște. De aceea, procurorii nu trebuie să se mai simtă datori celor care îi numesc. Doar o procedură transparentă ne-ar oferi o garanție că lucrurile nu stau așa. Semnezi acum petiția pentru numiri independente de procurori-sefi la DNA, DIICOT și PG?

Toți pentru Justiție,

Cătălina și echipa Declic

PS: Hai să îi cerem împreună ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ca intervievarea candidaților pentru conducerea DNA, PG și DIICOT să fie făcută publică.  Vrem transparență în deciziile referitoare la Justiție, pentru că șefii marilor parchete vor coordona pentru următorii 3 ani anchetele importante. Intră aici și semnează petiția pentru o procedură de numire transparentă.