Ciolanul, Parlamentul și depolitizarea

Întreaga țară parcă este cu ochii doar pe pandemie, pe campania de vaccinare și pe protestele anti-mască. Dar sunt și alte probleme urgente care macină societatea.
La final de martie, am mers la Parlament și le-am cerut aleșilor să oprească practica toxică a numirilor politice de manageri interimari în spitale. Anduța, campaignerul petiției „Depolitizați spitalele, ACUM!”, a ajuns în dimineața zilei de marți la locație, împreună cu colega ei Olga, pentru a superviza cum se umflă ciolanul uriaș, ales ca simbol al acestei acțiuni. A putut să asista la acele momente când, dintr-o bucată de material inertă, întinsă pe asfalt, mesajul nostru pentru parlamentari „Gata cu ciolaniada! Depolitizați spitalele! Acum!” a devenit, treptat, extrem de vizibil.

Ciolanul gonflabil și proaspăt umflat era imens și imposibil să nu fie văzut de către deputații și senatorii care lucrează în Palatul Parlamentului. Mai mult, el urma să stea în fața ochilor lor pe parcursul întregii zile, cerându-le să taie pofta de „ciolanul” din spitale.
În jurul orei 10:00 au început să vină participanți la protest, dar și fotoreporteri și alți reprezentanți ai presei. Colega noastră, Cătălina, s-a ocupat de transmisia live a evenimentului pe pagina de Facebook a Declic. Așa, membrii interesați de această campanie, dar care n-au putut ajunge la fața locului, au putut vedea în timp real ce se întâmplă.
Momentul care a făcut cea mai mare vâlvă printre cei prezenți la acțiune a fost cel al „tombolei numirilor”. Am rugat fiecare participant să extragă dintr-un bol câte o etichetă de hârtie, anunțându-i că sunt pe cale să primească o funcție importantă. „Director specialist în conflicte de interese”, „Manager rudă cu cine trebuie”, „Director avizat pozitiv de ministru”, „Director 0% competențe, 100% pile„ sau „Manager cu școala vieții” au fost doar câteva dintre numiri.

Deși inițial a părut un joc amuzant, zâmbetele au fost înlocuite ulterior de tristețe, îngrijorare și chiar revoltă. Asta pentru că, precum într-un joc, este atât de ușor pentru oricine să aibă acces la o funcție de mangement într-un spital, dacă se află în grațiile politicienilor care sunt la putere.
După cum spuneam mai sus, acțiunea a durat o zi întreagă, timp în care am putut discuta mai mult cu cei prezenți și am dezbătut pe larg felul în care ne afectează pe fiecare dintre noi politizarea spitalelor.
Ne-am amintit de incendiul de la spitalul din Piatra Neamț. Doar într-un singur an, 8 manageri interimari, numiți politic, s-au perindat la conducerea unității. Am discutat și de incendiul de la Matei Balș, izbucnit în urmă cu două luni. Și acest spital era condus de un manager interimar, numit după ce fostul manager a ajuns senator. S-a lăsat tăcere profundă și mie mi s-a pus un nod în gât când Alex, un membru Declic care și-a luat liber de la serviciu special pentru protest, și-a exprimat îngrijorarea că o nouă tragedie e doar o chestiune de „când”, nu de „dacă”.
Petiția „Depolitizați spitalele, acum!” a depășit 22 000 de semnături și a fost depusă la Camera Deputaților. Am produs și un clip explicativ, care a ajuns până acum la peste 125 000 de oameni pe Facebook și a fost distribuit de peste 2800 de ori. După ce am mers cu ciolanul uriaș la Parlament, problema politizării spitalelor a început să revină și în atenția presei.
Nu ne oprim, însă, trebuie să menținem subiectul constant în atenția publică și în atenția jurnaliștilor. Ne-am bucurat mult când o jurnalistă de la Europa Liberă ne-a sunat și ne-a spus că a văzut clipul cu depolitizarea și că dorește să preia subiectul pentru un articol mai amplu.[1]
La fel, o jurnalistă de la Observator ne-a contactat zilele trecute pentru un reportaj legat de infecțiile nosocomiale, după ce a văzut acțiunile din cadrul unei alte campanii pe sănătate a Comunității Declic.[2]
Sunt doar două exemple care ne confirmă că presiunea publică constantă și acțiunile Declic funcționează.
[1] romania.europalibera[.]org, 31.03.2021: Interimatul șefilor sau cum se controlează politic un spital de stat
[2] observatornews[.]ro, 01.04.2021: Povestea lui Nicolae, pacientul numărul 4 din secţia de Mari Arşi de la spitalul din Timişoara: A scăpat din flăcări, dar a murit din cauza unor bacterii