Actiune 23 March 2022

Ciucă stă la umbra războiului

În timp ce ochii tuturor erau ațintiți asupra războiului din Ucraina, premierul Ciucă a numit-o pe Andra Stroe (fostă Pleșa) la vârful Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Pe lângă faptul că Andra Stroe nu are niciun fel de competențe legate de protecția mediului, ea este și în mijlocul unui major conflict de interese.

Andra Stroe este fiica Nicoletei Pleșa, partenera de viață a senatorului PNL Marcel Vela, fost ministru de Interne în guvernul Orban și șeful liberalilor din Caraș Severin. Mai mult, Nicoleta Pleșa are afaceri ce exploatează ariile protejate, pentru profit. Un simplu aviz semnat de fiică îi poate da Nicoletei Pleșa dreptul să construiască micro hidrocentrale în aria naturală protejată Natura 2000 Munții Țarcu și, astfel, să o distrugă.

Nicolae Ciucă nu se așteaptă ca cineva să conteste această numire ce pune în pericol ariile naturale protejate. Stă liniștit la umbra războiului și crede că e ferit de ochiul public. Dar dacă vom îndrepta reflectorul pe el, ar putea să-și analizeze cu mai mare atenție următoarea mișcare.

Premierul știe foarte bine că un scandal public i-ar putea compromite iremediabil imaginea și cariera politică. Așa că, ori o va revoca pe Andra Stroe din funcția de președintă ANANP și va numi pe altcineva, ori va propune organizarea unui concurs pentru ocuparea permanentă a postului.

Dacă nu vrem să asistăm neputincioși la distrugerea ariilor naturale, este nevoie să ne mobilizăm acum și să spunem un NU hotărât Andrei Stroe la șefia ANANP. O vom face în mod public, scriindu-i cât mai mulți dintre noi, pe Facebook, prim-ministrului.

Suntem peste 21.500 de membri și membre Declic care am semnat petiția „Fără nepotisme și conflict de interese la conducerea instituțiilor publice”. Dacă măcar o parte dintre noi ne vom rupe câteva secunde ca să-i lăsăm un mesaj lui Nicolae Ciucă, va vedea cât de mulți suntem cei cărora ne pasă de ce se întâmplă cu ariile protejate. Nu ne va putea ignora. Și, mai ales, îi va fi imposibil să gireze distrugerea frumuseților naturale ale României și să câștige voturi în același timp.

Îi scrii și tu prim-ministrului să o revoce pe Andra Stroe din funcția de președintă a ANANP și să propună organizarea unui concurs cinstit pentru ocuparea postului? Altfel, se va alătura lui Florin Cîțu, în galeria politicienilor care perpetuează cu propria semnătură nepotismele și conflictele de interese în pozițiile cheie ale statului.


Pentru protejarea naturii,
Anduța și echipa Declic