Blog 15 December 2023

Clip video: am colindat la Ministerul Muncii 🔔

Politicienii se pregătesc de festine de sărbători, în timp ce 1,9 milioane de angajați cu salariul minim abia vor avea ce pune pe masă. Am creat un clip video cu colinde reinterpretate, pentru a atrage atenția premierului Ciolacu și ministrei Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Te invit să vezi clipul și, apoi, să-l trimiți și cunoscuților tăi. Astfel, vei duce mai departe mesajul colindelor speciale, pentru salarii minime decente.

Tot urmăresc știrile despre salariul minim și nu mai suport cinismul de care dau dovadă Marcel Ciolacu și Simona Bucura Oprescu: nu doar că nu mai cresc salariile minime la începutul anului, ca în anii trecuți, acum le și taie.

La 31 decembrie se încheie o facilitate fiscală care făcea ca 200 de lei din salariul minim brut să nu fie impozabili. Dacă această facilitate nu este extinsă și pentru 2024, impozitarea va face ca salariatul să primească cu 83 de lei mai puțin.

Am fi prima țară din Europa unde salariul minim scade, în loc să crească! Iar 1,9 milioane de oameni vor trebui să supraviețuiască cu doar 1.996 lei. În timp ce, pentru un minim trai decent, ar avea nevoie de dublu, adică 3.807 lei.

Politicienii plănuiesc să crească salariul minim abia în iulie 2024. Adică în preajma alegerilor de anul viitor, ca să obțină mai multe voturi. Până atunci, ministra Muncii și premierul vor sta confortabil în birourile lor călduțe, ignorând greutățile celor cu salarii minime.

În 2024, acești angajați vor continua să se zbată pentru un trai decent, în timp ce politicienii îi lasă de izbeliște. Este o situație dură și nedreaptă, iar noi, cei din Comunitate, nu putem fi martori pasivi.

Am creat un clip video inedit, transformând colinde tradiționale într-un puternic mesaj de acțiune civică. Am mers la Ministerul Muncii cu un apel clar: salariul minim trebuie să fie în acord cu costul real al vieții. Legislația românească și europeană prevăd acest lucru. Iar petiția Fără sărăcie din salariul minim are susținerea a peste 42.000 de cetățeni.

Ne-am fi dorit să colindăm și la Guvern și Cotroceni, dar vremea urâtă și ploioasă din ziua acțiunii ne-a dat planurile peste cap. Deși uzi și înfrigurați, la Ministerul Muncii am reușit să transmitem mesajul atât de important pentru cauza salariilor minime decente.

Apasă pe butonul de mai jos pentru a vedea clipul. Dar nu te opri aici. Folosește Megafonul Declic pentru a trimite clipul mai departe, în cercul tău de cunoscuți. Important este să răspândim acest mesaj esențial – Salariul minim trebuie aliniat la nevoile reale de trai – până când va deveni imposibil de ignorat de politicieni.

Suntem în criză de timp. Perioada colindelor, dar și anul 2023, se încheie în curând. Avem doar câteva zile la dispoziție ca mesajul nostru sub formă de colinde să ajungă la cât mai mulți oameni. Inclusiv la politicienii responsabili de creșterea salariului minim. Să le pice rău mesele întinse, când vor vedea un clip viral care promovează salariile minime decente.

Distribuie și tu acest clip video, ca să ajungem cu mesajul la cât mai mulți oameni. Salariul minim trebuie calculat în funcție de nevoile de trai.

Pentru trai decent din salariul minim,
Anduța și echipa Declic