Blog 13 March 2021

Cod roșu de violență domestică, flashmob

Lapovița și vântul care ne-au bătut în față, la 2 grade celsius, ne-au dat bătăi de cap și frisoane la acțiunea flashmob Până când violența domestică și moartea ne vor despărți.

Cu două ore înainte de acțiune, am fost pe punctul de a anula tot. Complet descurajată de vremea de afară și de gândul că majoritatea vor renunța să vină, m-am supărat destul de tare pe situație.

Dar m-am înșelat. În Comunitatea Declic, oamenii nu te lasă baltă. 35 de membri și membre Declic, cu fețele acoperite de voal roșu, am fost la Camera Deputaților să le spunem celor care blochează proiectul de lege privind brățările electronice care sunt urmările nepăsării lor. 72 de persoane au murit în 2020 în cazuri de violență în familie. Majoritatea sunt femei.

Când ai un voal ud pe față, în timp ce bate vântul, 15 minute se simt mult mai lungi.

Dar atunci când îți dorești mai multă protecție pentru victimele violenței domestice, suporți cu stoicism frigul. Am creat imaginea dramatică, cu voaluri roșii și haine negre, pentru a atrage atenția că violența în familie este un fenomen deseori neglijat.

Am făcut asta pentru ca subiectul brățărilor electronice să ajungă pe agenda zilei. Le-am declarat tuturor jurnaliștilor că deputații din Comisiile de Apărare și Juridică amână proiectul de lege din aprilie anul trecut. Mesajul nostru a ajuns și la ei, sunt sigură. Acest flashmob a fost relatat de știrile de la Digi24, Realitatea tv, radio RFI și de principalele agenții de știri: Agerpres, Mediafax și news[.]ro.

Am făcut și o serie de portrete, care simbolizează faptul că violența domestică este universală. Cu toate că, statistic, femeile sunt cel mai adesea agresate, violența domestică nu este doar problema femeilor.

Adesea, faptele de violență în familie sunt îndreptate și împotriva bărbaților, a copiilor și a persoanelor în vârstă. Dacă violența în familie nu devine o preocupare pentru cât mai multe persoane, indiferent de gen sau vârstă, șansele de rezolvare rămân mici.

După flashmob, am trecut strada și am mers la intrarea de la Camera Deputaților, să le lăsăm aleșilor brățări în gard. Dacă le vor vedea în drum spre muncă, poate își vor aduce aminte de proiectul legislativ blocat.

Ne-am exprimat nemulțumirea față de scuza pe care am auzit-o sub diferite forme, dar care, în esență, a fost mereu aceeași: „nu avem bani pentru brățări electronice”. Așa cum prevede proiectul de lege blocat, sistemul de monitorizare costă 3,5 milioane euro. Ar folosi infrastructura Poliției și STS. În 2015, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) a cheltuit 3,5 milioane euro pe Serbările Normalității [1].

Spre final, unii dintre noi am început să tremurăm vizibil. Cu toții aveam hainele ude. Din când în când, câte un șofer care trecea cu viteză prin bălți se asigura că hainele noastre devin și mai ude.

Membrii Comunității nu m-au lăsat singură nici la sfârșit. După flashmob, alături de Ionuț, Cătălina și Carina, am fost la registratură să depunem cele peste 20.000 de semnături ale petiției. Am primit numărul de înregistrare 366.

Cu toate că evenimentul a atras atenția presei și s-a vorbit în online, la radio și la știrile tv despre brățările electronice, mă tem că va mai trece timp până când proiectul va deveni lege. Iar asta înseamnă că victimele sunt în continuare nevoite să-și poarte singure de grijă.

Declic va continua să le ceară parlamentarilor să adopte proiectul de lege, până când ordinele de protecție vor fi completate prin brățări electronice. Dacă nu se schimbă nimic, victimele vor muri în continuare de mâna agresorilor.

Campania va fi una de lungă durată. Alături de colegii mei, voi analiza mai multe opțiuni pentru a o continua. Una dintre ele este să le trimitem deputaților mărturii ale victimelor violenței domestice. Altă idee este să căutăm susținători printre parlamentarii interesați de subiect, care ar putea să ajute la deblocarea proiectului de lege. În mod sigur, voi participa la ședința celor două comisii din Camera Deputaților, când se va dezbate proiectul.


Note:

[1] Normalitatea celor 38 milioane euro, dor[.]ro