Blog 29 October 2021

Cod roșu pentru umanitate, schimbări climatice

Cod roșu pentru umanitate: la șase ani de la acordul de la Paris, toate țările trebuie să pună pe masă noi planuri îmbunătățite de acțiune climatică. Cercetătorii ne avertizează că măsurile nu mai pot suferi amânare, iar schimbările climatice ne vor afecta mai tare decât criza economică.

Schimbările climatice sunt încă un subiect greu digerat în România. Puțini oameni înțeleg de ce trebuie să investim în energie verde și să gândim măsuri pe termen lung, pentru a ne salva planeta. Aproape nicăieri în presă nu găsești informații despre COP26 – Conferința ONU despre schimbările climatice, care începe duminica aceasta. Tocmai pentru că nu simt nicio presiune, politicienii profită și susțin industria poluatoare.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a avut mai multe luări de poziție în care susținea investițiile în energie murdară și cerea temperarea politicilor de mediu ale UE, ca să nu afecteze economia. Tot el a semnat o scrisoare în care susținea industria lemnului. Și președintele Klaus Iohannis tocmai a cerut UE includerea gazelor pe lista investițiilor sustenabile, care să primească finanțare în baza acordului verde.

Politicienii își permit astfel de abordări tocmai pentru că prea puțini cetățeni înțeleg pericolul schimbărilor climatice. Ministrul Mediului, premierul, președintele, nu simt presiune în legătură cu acest subiect, așa cum simt în domeniul justiției, de exemplu.

De aceea, am pus la cale un plan prin care să punem reflectoarele pe Klaus Iohannis și Tánczos Barna. Ne dorim să aducem subiectul COP26 în atenția publică în următoarele 2 săptămâni. Așa avem șanse ca cei doi să meargă la dezbatere cu un mandat dat de noi, cetățenii, nu de lobby-iștii din industria poluatoare.

În Comunitatea Declic suntem deja zeci de mii de membri care înțelegem fenomenul schimbărilor climatice. Așa că am stabilit o întâlnire online ca să aflăm cât mai multe despre deciziile care vor fi luate la Conferința ONU privind schimbările climatice. Vom vedea ce a descoperit grupul interguvernamental de experți al ONU, însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC).

Dezbaterea online va avea loc luni, 1 noiembrie, de la ora 19:00. Timp de o oră, vom discuta despre concluziile ONU, care este miza COP26 și ce implică asta pentru România.

Vom primi informații relevante de la doi dintre cei mai implicați activiști în lupta cu schimbările climatice: Bogdan Gioară și Ana Maria Pălăduș, coordonatorii Asociației Reper21. Ei ne-au pregătit o prezentare amplă despre situația cu care se confruntă lumea și soluțiile pe care ar trebui să le adoptăm.

La finalul dezbaterii, vom lansa o provocare: să faci parte din echipa exclusivistă de membri Declic care se unesc în următoarele săptămâni, pentru a pune subiectul schimbărilor climatice pe agenda din țară. Dacă păstrăm informațiile doar pentru noi, cei care înțelegem subiectul încălzirii globale, în spațiul public se va auzi doar vocea lobby-știlor.

Însă, dacă noi ne mobilizăm, vom convinge și alți cunoscuți că soluția este să trecem de la poluarea cu cărbune și gaz la energie regenerabilă verde. Vom face o strategie în care să explicăm pe înțelesul tuturor, timp de două săptămâni, de ce trebuie să renunțăm la energia care poluează. Așa, îi vom reduce la tăcere pe lobby-iștii combustibililor fosili.

Apasă pe butonul de mai jos și înscrie-te la întâlnirea online de luni, de la ora 19:00. Adaugă apoi evenimentul în calendar și pregătește-te pentru o dezbatere interactivă despre schimbările climatice.

Participi la dezbaterea de luni, de la ora 19:00?


Poți semna și tu petiția pentru declararea urgenței climatice aici.