Blog 15 September 2023

Combaterea cancerului: trei întrebări pentru tine

Suntem într-un impas cu campania privind Planul Național pentru Combaterea Cancerului. Ministerul Sănătății a promis că în septembrie vom avea norme pentru plan. E septembrie și normele tot nu sunt gata.

La norme lucrează câteva comisii de specialitate, cu medici și experți voluntari. Dar comisiile sunt coordonate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care e dezinteresat de bolnavii de cancer. Așa că nu ne putem baza pe el că îi va zori să termine treaba.

În urmă cu o lună am mișcat lucrurile doar după ce am pus presiune pe Marcel Ciolacu și pe Alexandru Rafila. Am publicat o machetă cu fețele lor în cel mai citit ziar, Libertatea, cu mesajul „La fiecare 10 minute, un român moare de cancer. Finanțați din bani europeni planul pentru combaterea cancerului!”. După ce și-a văzut fața în ziar, premierul Ciolacu a convocat rapid o ședință la Guvern. I-a chemat și pe experți să le ceară ajutorul. Constrâns de situație, ministrul Sănătății a deblocat tratamentele pentru bolnavii de cancer și a înființat Registrului Național de Cancer. Apoi, s-a așternut liniștea.

În acest moment ne gândim să mergem mai departe. Și să punem din nou presiune pe Guvern. E nevoie de o tactică cu adevărat eficientă. Pentru asta, vrem să ne consultăm cu tine și cu ceilalți semnatari ai petiției. Suntem 36.000 de oameni. Avem nevoie ca măcar 10% dintre noi să-și aloce 5 minute pentru a răspunde sondajului pe care l-am realizat.

Am pregătit un scurt chestionar, despre opțiunile pe care le avem ca să continuăm. Așa, vom lua cea mai bună decizie împreună.

Ideile pe carele aplicăm în campaniile Declic vin de la membri ca tine. În momente cruciale pentru societate, cum este elaborarea unui plan care ar da mai multe șanse la viață bolnavilor de cancer, decidem împreună cum continuăm campaniile de bine.

Noi nu primim nici bani și nici directive de la partide, așa că ne permitem să fim independenți și să luăm decizii doar împreună cu membrii Comunității.

Opinia ta ne va ajuta să stabilim următorul pas. Dacă tu nu răspunzi, decizia în privința campaniei pentru Planul Național pentru Combaterea Cancerului s-ar putea să nu te reprezinte. Am pregătit un chestionar ușor de completat.

Cu cât întârziem mai mult cu presiunea, cu atât decidenții vor trage de timp. Bolnavii de cancer nu au timp. Viața lor depinde de tratament, iar accesul la tratament depinde de norme.

Ia-ți un moment și răspunde la sondaj. Tot ce trebuie să faci este să apeși butonul de mai jos și să răspunzi la 3 întrebări.

Să ne auzim sănătoși,
Cătălina și echipa Declic