Stire 12 May 2023

35 de mii de cetățeni cer senatorilor să includă cursurile de prim ajutor în Legile Educației

Peste 35.000 de membri Declic au semnat petiția „Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” și le cer senatorilor să includă cursurile de prim ajutor în Legile Educației. Legile au trecut, miercuri, de Camera Deputaților și vor fi discutate în Comisia de Învățământ de la Senat.

Petiția Declic a strâns câte cel puțin 10.000 de semnături pe zi și a ajuns, în doar 3 zile, la 35.000 de semnatari.

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește persoanele care știu să acorde primul ajutor. De aceea, introducerea cursurilor de prim ajutor în școli, pentru profesori, personalul auxiliar și elevi, este esențială.

În prezent, 80% dintre români nu știu cum să acorde primul ajutor. Am văzut asta și în cazul tragediei de la Cluj, unde o fetiță a murit după ce s-a înecat cu un jeleu și nimeni nu a aplicat manevra Heimlich. Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete. Senatorii au acum șansa să salveze mii de vieți, dacă introduc în pachetul Legilor Educației cursurile de prim ajutor. Este un pas spre normalitate, aceste cursuri se predau în toate țările cărora le pasă de cetățeni.

Anduța Karetsou, campaigner Declic

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii”, se arată în petiția Declic, care poate fi citită și semnată aici.