Blog 28 September 2018

Consiliul Județean Hunedoara încalcă ostentativ decizia definitivă a Curții de Apel București

Consiliul Județea Hunedoara are deja un lung istoric al abuzurilor, în ce privește emiterea de autorizații de construire ilegale (și prelungirea lor) pentru proiectul sinistru de secare a Jiului în Parcul Național Defileul Jiului. Acest proiect ilegal este de largă notorietate internațională, atât în mediul științific (pentru că amenință un element emblematic al patrimoniului natural), cât și în cadrul societății civile de mediu europene:

Consiliul Județea Hunedoara are deja un lung istoric al abuzurilor, în ce privește emiterea de autorizații de construire ilegale (și prelungirea lor) pentru proiectul sinistru de secare a Jiului în Parcul Național Defileul Jiului. Acest proiect ilegal este de largă notorietate internațională, atât în mediul științific (pentru că amenință un element emblematic al patrimoniului natural), cât și în cadrul societății civile de mediu europene:

Anul trecut ultima autorizație de construire emisă de Consiliul Județean Hunedoara pentru distrugerea Defileului Jiului, nr. 7/2016, a fost anulată, în procesul deschis de Bankwatch Romania. Dar lucrările ilegale au continuat, fiind nevoie ca aproximativ 600 de cetățeni să trimită o sesizare către 11 instituții pentru ca, abia la peste o lună de la decizia definitivă, lucrările ilegale să înceteze. 

Curtea de Conturi încă nu a calculat câte milioane de euro au fost cheltuite ilegal în acest interval. Nimeni nu a fost tras la răspundere. De fapt, lucrările trebuiau stopate încă din 23.10.2017, când Hidroelectrica a pierdut definitiv procesul cu Garda Națională de Mediu.

Decizia definitivă în dosarul 10058/3/2017 nu lasă nicio portiță pentru continuarea proiectul ilegal, motivarea incluzând faptul că executarea proiectului nu poate continua ”decât cu condiția excluderii probabilității sau a riscului de deteriorare a habitatelor sau de perturbări care afectează speciile și care pot avea un efect semnificativ în raport cu obiectivele acestei directive”. 

Dar există numeroase studii științifice, o parte dintre ele chiar girate de Ministerul Mediului și finanțate din Fonduri Europene, care atestă fără echivoc impactul semnificativ asupra speciilor și habitatelor pentru care a fost desemnat situl Natura 2000 Defileul Jiului. Așadar, oricâte studii false ar plăti Hidroelectrica, din banii noștri, în cel mai abuziv scenariu se poate afirma eventual că amploarea impactului este o problemă controversată. Este imposibil să se afirme că impactul semnificativ este exclus, atâta vreme cât există atâtea studii care atestă acest impact semnificativ, chiar dispariția speciilor de pești pentru care a fost desemnat situl. 

Prin urmare, orice demers de continuare a acestui proiect ilegal reprezintă o încălcare a deciziei definitive a Curții de Apel București.

Cu toate acestea, în primăvara acestui an, în județul Hunedoara era în toi aplicarea unui scenariu de șarlatanie instituțională, care să ducă la emiterea unei autorizații de construire pentru o așa-zisă punere în siguranță a lucrărilor. Atunci o scrisoare deschisă, trimisă de peste 500 de cetățeni, a reușit să stopeze demersurile ilegale:

Dar în mai, mass-media europeană avertiza din nou că se fac presiuni politice pentru ca decizia judecătorească definitivă să fie incălcată (la pag. 54 în Revolve).

Iar acum vedem rezultatul acestor presiuni! În 29 august Consiliul Județea Hunedoara a emis un certificat de urbanism, nu pentru așa-zisa punere în siguranță, ci chiar pentru definitivarea proiectului ilegal! Și, deși  documentul este de interes public, chiar reprezintă informație de mediu, a refuzat să trimită o copie, la solicitarea Asociației Efectul Fluture. 

Faptul că acest consiliu județean încalcă legea, refuzând să comunice conținutul acestui certificat de urbanism, este o dovadă clară că la nivelul acestei instituții se știe că certificatul este ilegal. Consiliul Județean Hunedoara reprezintă unul dintre capetele hidrei care a reluat asaltul asupra Defileului Jiului. Și, în lipsa statului de drept, este nevoie de o amplă mobilizare pentru a opri această hidră. Într-o țară normală nicio instituție nu și-ar permite nici măcar să ia în calcul încălcarea unei decizii judecătorești definitive, nici măcar pe un caz lipsit de notorietate. 

Consiliul Județean Hunedoara nu doar încalcă o decizie judecătorească definitivă, încalcă chiar decizia într-un proces pe care l-a pierdut, în care a fost parte, deci are la dispoziție motivarea instanței și, implicit, n-are nicio scuză.

Călin Dejeu