Blog 4 April 2024

Contraceptive gratuite, nu drama tinerilor

România este fruntașă în Europa la numărul de copii părăsiți, cei mai mulți dintre ei încă de la naștere. Nu întâmplător. Nu există contraceptive gratuite, așa cum se întâmplă în alte state europene. Cerem Guvernului să aloce fonduri pentru ca și tinerii din România să aibă acces gratuit la mijloace de contracepție. Ca să fim convingători, semnează și tu petiția!

Belgia, Franța, Italia, Spania sunt câteva dintre statele care le oferă cetățenilor contraceptive gratuite, pentru a preveni sarcinile nedorite.

În România, însă, Guvernul ignoră, de mai bine de 10 ani, necesitatea de a sprijini contracepția gratuită. Pur și simplu refuză să aloce bani pentru sănătatea sexuală și reproductivă.

Așa a ajuns România fruntașă în UE la numărul de mame minore. Și țara cu cea mai mare rată de abandon de copii din UE. În medie, an de an, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați. [1] Mulți sunt născuți de mame minore, care nu au posibilități financiare ca să-i crească. Acești copii abandonați ajung în grija statului, iar costurile pentru creșterea și integrarea lor sunt imense.

Este de neînțeles de ce guvernanții preferă să ignore drama copiilor abandonați. Nepăsarea Guvernului ne costă pe noi toți. Mă gândesc deseori cum mai putem evolua ca societate, când autoritățile încurajează astfel de situații nefericite.

M-am tot întrebat ce putem face. Este important să punem presiune pe guvernanți, să adopte politici sănătoase pentru noi toți. Să le cerem să susțină contracepția gratuită, pentru protejarea propriilor cetățeni, așa cum procedează alte state europene.

Ca să reușim să fim convingători, trebuie să fim cât mai mulți cei care semnăm petiția adresată premierului Marcel Ciolacu. Un demers susținut de cel puțin 30.000 de cetățeni ar atrage atenția presei și autorităților. Am reuși să punem adevărata problemă, lipsa contracepției gratuite, pe agenda publică.

Dacă nu facem nimic, nu se va schimba nimic. România va continua să dea cel puțin jumătate din numărul mamelor minore din UE. Și mii de copii vor fi în continuare abandonați, încă de la naștere, în pătuțurile din maternități.

Cred că nu vrei ca societatea în care trăiești să evolueze în acest mod. Nici eu. De aceea, te rog să ne fii alături și să semnezi petiția.

Pentru o societate sănătoasă,
Denisa și echipa Declic

Note:
[1] antena3[.]ro, 21 ianuarie 2024: România, fruntașă în UE la numărul copiilor abandonați: „Trebuie mai multă conștientizare și implicare” | 42.000 de minori se află în grija statului