Actiune 13 January 2022

Conversațiile tale private

Intimitatea online a oricărui cetățean este pusă în pericol de un articol introdus pe șest de Guvern, într-o nouă lege. Ce scrii pe WhatsApp [1], de exemplu, ar putea fi citit de organele cu atribuţii în domeniul siguranței naţionale, ca pe vremea Securității. Adică fără un mandat judecătoresc sau alte forme de protecție a vieții tale private.

Am lansat o petiție prin care le cerem parlamentarilor să scoată din proiectul de lege articolul nociv, înainte de votul final din februarie. Semnezi și tu pentru respectarea intimității și a vieții private?

Guvernul a profitat de implementarea unei directive europene ca să aibă acces mai ușor la conversațiile electronice. Discuțiile tale private de pe Whatsapp, Messenger, Skype sau Telegram ar putea fi citite în mod abuziv dacă legea ajunge la promulgare în forma actuală.

Lipsa totală de transparență și dezbatere prin care a fost adăugat acest articol este inacceptabilă într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene. Cu toate acestea, proiectul de lege a trecut de deputați pe repede înainte, fără ca nimeni să conteste articolul-problemă.

Din fericire, membrii și membrele Comunității Declic sunt mereu vigilenți și gata să reacționeze la derapajele politicienilor. De noi, de cetățenii ca tine și ca mine, depinde acum să aducem subiectul pe agenda publică și pe lista de lucru a decidenților. Vom face asta alertând liderii grupurilor politice din Senat, care este camera decizională.

Lor le vom transmite petiția „Fără interceptări abuzive ale comunicărilor online”, pe care te rog s-o semnezi și tu. Doar dacă vom fi cât mai mulți, mii sau chiar zeci de mii, îi vom putea convinge pe senatori să scoată din lege articolul abuziv, înainte de votul final din Parlament.

Dacă deputații s-au putut face că plouă, nu la fel se va întâmpla și cu senatorii. Aceștia vor ști că societatea civilă este cu ochii pe ei. Astfel, vor analiza cu mai mare atenție proiectul de lege.

Avem la dispoziție mai puțin de 3 săptămâni ca să strângem cât mai multe semnături, până când senatorii se vor întoarce la muncă din vacanța parlamentară. Semnezi petiția și tu, chiar acum? Mai târziu s-ar putea să te iei cu alte treburi și să uiți.

Ce se întâmplă acum în Parlament este periculos pentru că regimul interceptărilor este deja prevăzut în Codul de Procedură Penală (CPP). Acesta impune, însă, și respectarea unor garanții privind viața privată. De exemplu, este obligatoriu un mandat judecătoresc și limitarea în timp a măsurilor. Nu se pot face interceptări de către oricine, în orice circumstanțe.

Pentru a evita abuzuri din partea organelor de supraveghere, orice modificare privind accesul la date private trebuie făcută în cadrul CPP, cu dezbatere publică și transparență. Nu pe ascuns și în grabă, cum se întâmplă acum.

Avem timp doar până pe 1 februarie ca să adunăm zeci de mii de semnături. Susții petiția prin care le cerem senatorilor să elimine din Codul Comunicațiilor articolul referitor la interceptare?

Semnezi petiția împotriva interceptărilor abuzive?

Cu încredere,
Anduța și echipa Declic

P.S. Știm că vocea Comunității Declic nu poate fi ignorată atunci când mii de cetățeni lucrăm împreună. Datorită celor peste 20.000 de semnături, petiția prin care cerem limitarea la 6 luni a perioadei în care un manager interimar poate conduce un spital a devenit proiect de lege. Acum cerem să nu ne fie încălcat în mod flagrant dreptul la intimitate și viață privată. Semnează și tu petiția pentru eliminarea din Codul Comunicațiilor a articolului privind interceptarea conversațiilor online private!


Note:
[1] libertatea[.]ro, Serviciile secrete din România vor ști ce scriem pe WhatsApp. Guvernul, acuzat că a introdus pe ascuns articolul-problemă, 09.12.2021