Copii bătuți la școală

Citesc aproape zilnic despre copii bătuți la școală. Unele cazuri mă șochează atât de mult, încât îmi dau lacrimile. Și mă revoltă faptul că pe acei copii agresați nu-i apără nimeni. Echipele antibullying, care ar trebui să acționeze în fiecare școală, nu există. Noi, cetățenii, putem trage un semnal de alarmă pentru activarea lor. Te implici și tu și semnezi petiția?
Un raport [1] despre violențele în școli arată că, în România, un elev din doi este umilit, agresat verbal sau fizic. O lege antibullying, promulgată în urmă cu 4 ani, prevede că acești copii ar trebui protejați de niște echipe de intervenție. În fiecare școală ar trebuie să existe, obligatoriu, astfel de grupuri formate din director, profesori, părinți și elevi.
În realitate, doar 5% dintre unitățile de învățământ au astfel de echipe înființate. Celelalte școli tolerează violența sub propriul acoperiș. Mulți directori se fac că nu știu de lege și preferă să ascundă cazurile de agresiuni. Aflăm de unele doar când bubuie în presă, cum a fost cazul unui copil băgat cu capul în vasul de toaletă [2].
Nu am auzit până acum de nicio sancțiune pentru școlile care tolerează violența. Probabil pentru că Ministerul Educației nu verifică și nu sancționează instituțiile care nu respectă legea antibullying.
Așa că m-am gândit ce putem face noi, cetățenii, pentru ca agresiunile din școli să înceteze. Primul pas este să cerem activarea acelor grupuri de luptă împotriva violenței, așa cum prevede legea antibullying.
O petiție cu zeci de mii de semnături ar avea, cu siguranță, impact în cancelariile din școli. S-ar vorbi despre demersul Declic până și în birourile din Ministerul Educației. Fiind atât mulți, am putea s-o convingem pe Ligia Deca, ministra Educației, să reacționeze.
Ar ajuta să pui și tu umărul la oprirea violenței în școli și să semnezi.
Dacă doar ne îngrozim după ce citim în presă despre copii băgați cu capul în toaletă, fără să semnăm petiția, înseamnă că nu ne pasă suficient de mult. Va începe un alt an școlar, tot fără echipe antibullying în școli. Asta va duce la creșterea numărului de agresiuni.
Dar dacă ne unim energiile, avem o șansă să transformăm școlile în locuri sigure pentru copii. Să nu le lăsăm să devină pepiniere pentru agresori.
Adu-ți aminte că cele mai importante schimbări încep cu noi, cetățenii. Acum doi ani începeam lupta pentru o lege eficientă care să protejeze copiii de violatori. Azi suntem peste 100.000 de semnatari și avem un proiect aproape de votul final în Parlament.
De aceea, te rog să folosești puterea semnăturii tale și să te implici acum. Semnează petiția pentru activarea grupurilor antibullying în toate școlile!
Împotriva violenței de orice fel,
Denisa și echipa Declic
PS: Copiii agresați au coșmaruri noapte de noapte, refuză să mai iasă din casă ori să meargă la școală. Unii ajung chiar la tentative de suicid. Terapia și mutatul la alte școli sunt, deseori, singura soluție. Asta citesc în comunitățile online de părinți.
Hai să luptăm împreună ca să transformăm școlile în locuri sigure pentru fiecare copil. Semnează petiția pentru ca toate școlile să respecte legea antibullying.
Note:
[1] romania[.]europalibera[.]org, 6 februarie 2023: Banalizarea bullying-ului. George Roman, Salvați Copiii: Școlile ignoră soluțiile, fenomenul duce la acte de violență gravă
[2] vedemjust[.]ro, 1 februarie 2023: Copil băgat cu capul în WC la Bacău. Reacția VeDem Just