Victorie 6 May 2022

Criminalul lui Liviu Pop

În urmă cu mulți ani, o prietenă jurnalistă a fost la un pas să fie ucisă de mafia lemnului. În timp ce echipa de televiziune filma o investigație despre o tăiere ilegală de lemn într-o pădure protejată, jurnaliștii s-au trezit înconjurați de oameni cu drujbe.

Unul dintre tăietorii de lemne i-a pus prietenei mele drujba la gât. Asta, în timp ce altul a smuls camera video din mâna operatorului. Le-au cerut să șteargă imediat imaginile compromițătoare. Operatorul, un cameraman care filmase și în zone de război, a apelat la un truc și a șters provizoriu imaginile.

Așa au fost eliberați și au plecat în redacție cu certitudinea că vor publica investigația și că vor depune plângere la poliție. Speranța le-a fost năruită de un telefon venit a doua zi la șeful redacției. Telefonul a blocat publicarea investigației. Cineva sus-pus, aflat în legătură cu mafia lemnului, sunase să oprească aflarea adevărului.

În ciuda furiei și a frustrării, prietena mea a ales să tacă. Avea o rată mare la bancă și s-a gândit că, dacă își pierde jobul, își va pierde și casa. Așa că, nu a mers să depună plângere la poliție și nici nu a insistat să publice filmarea pentru care își pusese viața în pericol.

Mi-am amintit de această poveste când am văzut știrea cu pădurarul Liviu Pop, ucis de mafia lemnului. Pădurarul, care aflase de o tăiere ilegală, a mers singur și i-a prins în flagrant pe hoți. Ei l-au împușcat și l-au aruncat într-o râpă. Atunci, procurorii maramureșeni erau la un pas de a îl scoate vinovat pe pădurar: s-a autoîmpușcat, arătau primele cercetări.

Doar că noi, membrii Declic, ne-am mobilizat pentru aflarea adevărului. Am citit în presă că mafia lemnului din zonă e influentă și are legături cu anchetatorii. Așa că am inițiat imediat o petiție pentru preluarea dosarului la București.

Zeci de mii dintre noi am ales să ne implicăm. Am semnat petiția pentru mutarea anchetei la Parchetul General, am donat pentru a organiza un protest. Și am reușit: dosarul a fost mutat, ancheta finalizată, iar zilele trecute am aflat că ucigașul lui Liviu Pop va sta 17 ani și 4 luni la închisoare.

Parchetul General a scris în comunicatul în care anunța preluarea anchetei că decizia a fost luată în baza petiției Declic. Îmi amintesc și acum expresia feței procurorului general de la acea vreme, când colegul meu Antoniu îi povestea ce aflase din culisele anchetei. Era uimit, șocat și îngrozit în același timp. Nu pot să nu mă întreb care era cursul anchetei dacă noi nu ne implicam. Dacă nu mergeam în audiență să spunem lucrurilor pe nume. Probabil că am fi asistat la un nou dosar în care „Liviu Pop, mortul e de vină”.

Au trecut 3 ani de atunci, am putea să considerăm această condamnare o excepție și să mergem mai departe în grijile și angoasele zilnice. Facturile au crescut, războiul e la granițele noastre, avem multe griji care ne apasă.

Totuși, am putea să alegem și altă cale: am putea să ne mobilizăm și să înțelegem că fiecare petiție ne poate aduce astfel de reușite. Că, dacă rămânem uniți și credem în puterea comunității Declic, vom vedea tot mai des cum dreptatea învinge.

Ca să reușim să fim independenți de acel telefon care ar bloca demersurile noastre juste, ne finanțăm în proporție de peste 78% din mici donații de la cetățeni obișnuiți, iar restul banilor provin din granturi de la fundații independente.

Independența financiară ne va permite să fim mereu critici cu oricine greșește, fără să ne temem de acel telefon care ne-ar opri finanțarea. Îți suntem recunoscători că investești lunar bani în campanii care fac din societate una mai bună.

Cu bine,
Cătălina și echipa Declic