Crin Antonescu și terenurile pierdute de bucureșteni din parcul Herăstrău

În acest material, am pus cap la cap informațiile din presă, din deciziile instanțelor de judecată și am vorbit cu omul care, timp de 15 ani, a luptat și a obținut salvarea a 7 ha de teren din Herăstrău, care s-au întors în proprietatea primăriei Capitalei. E vorba de Liviu Doară, antrenorul Clubul Nautic Universitar Sportul Studențesc.
Ce am descoperit:
- Crin Antonescu, ministru al Tineretului și Sportului, a încălcat Constituția și a trecut un teren din parcul public Herăstrău în domeniul privat al statului. Terenurile de utilitate publică nu pot fi trecute în domeniul privat, scrie în Constituție și confirmă Curtea de Apel București în decizia de anulare a certificatului de atestare a dreptului de proprietate semnat de Crin Antonescu
- Actul a fost semnat de Crin Antonescu pe 22 decembrie 1999, într-o perioadă de vacanță prelungită pentru bugetari
- Imediat după ce a obținut terenurile, BTT SA s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL, controlată de soția omului de afaceri Bartolomeu Finiș, și apoi i-a vândut 7 hectare în Herăstrău pe o sumă derizorie, 100.000 de dolari.
- Terenurile din Herăstrău NU au fost niciodată ale BTT SA, ci ale Primăriei Capitalei – de pe vremea regelui Carol.
- DNA a dat o rezoluție de clasare în 2015, în care spunea ca “există indicii că Crin Antonescu ar fi comis abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, dar faptele s-au prescris în 2009. Plângerea fusese depusă la DNA încă din 2006.
- În 15 ani, un singur om, Liviu Doară, antrenor al Clubul Nautic Universitar Sportul Studențesc, s-a luptat în instanțe ca terenul din parcul Herăstrău să redevină al Primăriei. Primăria Capitalei nu a mișcat un deget. Singura acțiune a fost să intervină în recurs cu o cerere de intervenție accesorie (a treia fază procesuală) în favoarea Clubului Sportiv, în perioada primarului Sorin Oprescu.
- În continuare terasele sunt în Herăstrău, în locul fostelor cluburi sportive. PMB încă nu a reușit să recupereze fizic terenurile (în acte sunt) și să le redea cetățenilor.
Mai jos găsiți interviul audio needitat cu Liviu Doară, care ne povestește despre cum a mers în biroul lui Crin Antonescu, în decembrie 1999, și l-a rugat să nu dea terenurile către BTT SA și să protejeze bazele sportive din parcul Herăstrău. Antonescu l-a asigurat că terenurile rămân pentru bazele sportive. La doar o săptămână de la discuție, pe 22 decembrie 1999, ministrul Crin Antonescu semnează certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru BTT SA. Doar că acele terenuri NU erau și NU fuseseră niciodată ale Ministerului sau BTT SA, ci aparțineau Primăriei Capitalei de pe vremea regelui Carol.
Interviul audio, aici:
Așadar, Crin Antonescu trece din domeniul public o bucată de parc și o înstrăinează către BTT SA. Cu toate că cele 7 hectare erau ale PMB (Primăria Capitalei), primarii NU sesizează instanțele de judecată și nici procurorii. O face doar Clubul Nautic Universitar Sportul Studențesc, care se luptă 15 ani prin procese și reușește, în 2015, să anuleze definitiv vânzarea terenurilor către oameni de afaceri și să anuleze definitiv actul semnat de Crin Antonescu. Instanța stabilește că actul a fost emis cu încălcarea legii.
Pasaje din decizia Curții de Apel București:

LIVIU DOARĂ: “Eu am fost la dl ministru cu o săptămână, 2 înainte de a emite certificatul. Și ce v-a spus Crin Antonescu? Am fost în birou, i-am explicat că avem bază sportivă, care e din 1938(..) A zis nu, domnule, noi suntem Ministerul Sportului și apărăm sportul. Niciodată nu o să lăsăm să se facă cârciumi. Dacă mergeți pe malul lacului Herăstrău, pe partea de nord o să vedeți numai cârciumi. Unde le vedeți , să știți că au fost cluburi sportive. Nedespăgubite. Și ne mirăm de ce nu au unde să facă copiii sport în România”
LIVIU DOARĂ:”O săptămână mai târziu a semnat documentul. În 1999 a fost o perioadă cu multe libere între 19 decembrie și 7 ianuarie. El nu a plecat în concediu, nu s-a dus nicăieri?? Pe 21 a semnat certificatul.”



”El a dat un certificat de atestare unei societăți comerciale private! Cum un minister dă un certificat de atestare a dreptului de proprietate unei societăți comerciale private?”, se întreabă Liviu Doară, omul care 15 ani a mers în instanțe și a reușit anularea certificatului.

Acuzația legată de cele 7 hectare de teren a fost lansată de Nicușor Dan la prima dezbatere a candidaților la prezidențiale. Discuția a continuat și la TVR, unde Crin Antonescu a negat vehement orice implicare. Pentru a vedea care e realitatea, am ales să mergem pe firul poveștii. Am descoperit că a existat un dosar la DNA, prescris în 2015, în care procurorii au spus, „cu părere de rău”, că „există suspiciunea săvârșirii unui abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în 22 decembrie 1999, dar faptele s-au prescris în 2009.”

Liviu Doară, sursa foto: România Curată
Liviu Doară: ”În rezoluția DNA scrie că domnul ministru Crin Antonescu a făcut un abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave, dar din păcate faptele s-au prescris. Dacă eram în Germania sau într-o altă țară civilizată și spuneam că s-a emis un certificat în fals, ministrul respectiv era arestat fără doar și poate.”
Sesizarea DNA fusese făcută în 2006, însă procurorii au lăsat-o într-un sertar.
Presa a scris, în 2015, despre decizia DNA de clasare a dosarului, pentru că a intervenit prescrierea faptelor:
